Σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, χρηματοδότες από ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης και των ΗΠΑ (καθώς και από έναν μεγάλο καναδικό δανειστή) δήλωσαν στο Bloomberg Green ότι βρίσκονται σε αμηχανία σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν με τη βιοποικιλότητα.
.
Δεν είναι ότι αγνοούν την απειλή για την ανθρώπινη ζωή και την οικονομική παραγωγή που θέτουν οι μαζικές εξαφανίσεις ή οι καταρρεύσεις των φυσικών συστημάτων. Απλώς δεν καταλαβαίνουν πώς να μετρήσουν τον αντίκτυπό της στις δραστηριότητές τους - ή πώς να βγάλουν χρήματα από αυτήν.
Κανείς δεν ξέρει τι να κάνει, δήλωσε ένας ανώτερος τραπεζίτης σε μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μην εκφράσει τις απόψεις του που μπορεί να διαφέρουν από αυτές τουεργοδότη του. Ως εκ τούτου, οι εργασίες της τράπεζας σχετικά με τη φύση έχουν σταματήσει, δήλωσε ο τραπεζίτης.
Ενώ η ποσοτικοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα και η ανάλογη ευθυγράμμιση των χαρτοφυλακίων ήταν μια πολυετής προσπάθεια για όλους, από τους φορείς θέσπισης προτύπων έως τα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών, η βιοποικιλότητα υιοθετήθηκε στις αρμοδιότητες των ομάδων βιωσιμότητας με πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα.
Η δρομολόγηση της ομάδας εργασίας για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με τη φύση το 2021, η οποία ζητά από τις εταιρείες να αναφέρουν το αποτύπωμα της βιοποικιλότητας, αποτέλεσε μια σημαντική στιγμή για την ανύψωση της ατζέντας για τη φύση.
Ένα χρόνο αργότερα, οι ηγέτες συμφώνησαν να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν το 30% της γης και των ωκεανών της Γης έως το 2030. Ο στόχος αυτός συσπείρωσε τους επενδυτές γύρω από ένα νέο σύνθημα που ονομάζεται «nature positive», το οποίο αναφέρεται στην ιδέα της ανακοπής και τελικά της αντιστροφής της απώλειας της βιοποικιλότητας. Είναι το νέο «καθαρό μηδέν», μόνο για τη βιοποικιλότητα.
Δύο χρόνια μετά, έχει γίνει προφανές στους τραπεζίτες με τους οποίους μίλησε το Bloomberg Green ότι η φύση είναι πολύ πιο πολύπλοκη από το κλίμα. Ενώ οι επιπτώσεις του κλίματος μπορούν να συνοψιστούν σε ένα μόνο μέτρο που μπορεί να μετρηθεί, να τιμολογηθεί και να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης - οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου - δεν υπάρχει κανένας απλός ή συγκρίσιμος τρόπος για τη μέτρηση των αλλαγών στη βιοποικιλότητα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και οικοσυστήματα.
Με άλλα λόγια, δεν είναι σαφές πώς η αγορά θα πρέπει να αποτιμήσει έναν βάλτο ή ένα νεο είδος βατράχου. Και πώς μοιάζει η «θετική για τη φύση» χρηματοδότηση; Και το πιο ανησυχητικό για τους τραπεζίτες είναι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πώς να εξαργυρώσουν τη φύση.
Η κλιματική αλλαγή, αν και αποτελεί κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκια και τους πελάτες τους, παρουσιάζει μια τεράστια εμπορική ευκαιρία μέσω χρηματοδοτικών συμφωνιών σε όλα τα πεδία, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το τσιμέντο χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τη μετασκευή κτιρίων. Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, οι ευκαιρίες εμφανίζονται πιο περιορισμένες. Ένας άλλος τραπεζίτης δήλωσε ότι η φύση μοιάζει περισσότερο με φιλανθρωπικό θέμα παρά με ζήτημα κέρδους.
Παρόλα αυτά, ακόμη και με αυτές τις προκλήσεις, η χρηματοδότηση θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υποστήριξη των προσπαθειών καταπολέμησης της παρακμής της φύσης, δήλωσε η Loree Gourley, εταίρος της Deloitte στο Λονδίνο, η οποία συνέταξε ένα έγγραφο σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζών στη δημιουργία μιας «θετικής για τη φύση οικονομίας».
«Οι τράπεζες θα διαδραματίσουν μεγάλο ρόλο στην κάλυψη του παγκόσμιου χρηματοδοτικού κενού για τη βιοποικιλότητα», δήλωσε η ίδια. «Θα πρέπει να κινηθούν με ρυθμό, αναζητώντας καινοτόμους τρόπους για την άντληση κεφαλαίων».
Η Boston Consulting Group εκτιμά ότι η φύση αποτελεί μια ευκαιρία άνω των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις μεγαλύτερες επενδύσεις να πραγματοποιούνται σε τομείς όπως τα χημικά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενέργειας, τα τρόφιμα και τα ποτά και η υγειονομική περίθαλψη.
«Είναι απλώς θέμα χρόνου να γίνει η φύση μια εμπορική ευκαιρία για τους τραπεζίτες», δήλωσε η Lucyann Murray, εταίρος της BCG. «Οι εταιρείες αρχίζουν να αναλαμβάνουν δράση. Δεν θα έκανα τα στραβά μάτια στη φύση».
Ό,τι κι αν συμβεί, οι χρηματοδότες είναι απίθανο να μπορέσουν να αποφύγουν το θέμα, καθώς η φύση αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις εταιρικές και κυβερνητικές ατζέντες, δήλωσε ο John Bromley, διευθύνων σύμβουλος στρατηγικής και επενδύσεων καθαρής ενέργειας της Legal & General Group Plc.
Την επόμενη εβδομάδα, οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συγκεντρωθούν για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα, γνωστή ως COP16, όπου οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τους στόχους που συμφώνησαν το 2022. Και ακόμη και με τις προκλήσεις της νομισματοποίησης της φύσης, τράπεζες όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Standard Chartered Plc στέλνουν εκπροσώπους με την ελπίδα ότι η βιοποικιλότητα μπορεί να αποτελέσει πηγή νέων συμφωνιών.