Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρόσφατη συνέντευξή του στην έντυπη Voria μίλησε για μία σειρά θεμάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις και την ελληνική κοινωνία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κριτήρια ESG.
.
Σχετικά με τα κριτήρια ESG, υπογράμμισε τη σημασία τους στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Τόνισε πως πλέον, εκτός από την οικονομική δραστηριότητα, οι επιχειρήσεις αξιολογούνται για το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και διακυβερνητικό τους αποτύπωμα, κάτι που αποκτά πλέον χαρακτήρα υποχρεωτικότητας με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας CSRD στο ελληνικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι εκθέσεις βιωσιμότητας καταγράφουν τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας αξίας, με σημαντικό ποσοστό μεγάλων επιχειρήσεων να διαθέτει ήδη τις δομές για γρήγορη και αποτελεσματική προσαρμογή. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι η συμμόρφωση στο νέο περιβάλλον αποτελεί πρόκληση, αλλά και ευκαιρία για ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
«Για να γίνει και η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, αλλά και βιώσιμη, πρέπει να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα. Είμαστε αρωγοί σε κάθε υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα για τις τελευταίες υπάρχει σημαντικός δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Με κοινό όραμα και σωστή στόχευση θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.» δήλωσε ο Υπουργός.
Για τα μεγάλα έργα στη Μακεδονία, από το Mετρό μέχρι το Fly over, ο κ.Θεοδωρικάκος, σχολίασε ότι μπορούν να καταστήσουν την Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα» του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης σε έργα όπως το βιομηχανικό πάρκο στη Σίνδο, που αποτελεί το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια με προϋπολογισμό άνω των 15 εκατ. ευρώ, καθώς και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς «ThessINTEC», το οποίο χρηματοδοτείται με 33 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Υπουργός σημείωσε τη σημασία του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία του στις 30 Νοεμβρίου, και το έργο Fly Over, που θα αναβαθμίσει ριζικά το οδικό δίκτυο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε 271 επενδυτικά σχέδια με συνολικό προϋπολογισμό 858 εκατ. ευρώ, που προβλέπεται να δημιουργήσουν 4.420 νέες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση», χρηματοδοτούνται 151 επενδυτικά σχέδια μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 102,5 εκατ. ευρώ.
Για την συσχέτιση της βιομηχανικής ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές, με την θωράκιση της χώρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο πιο ασφαλής «φράχτης» για τα σύνορά μας είναι τα εργοστάσια και οι βιομηχανίες στην περιφέρεια.»
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στον «βραχνά» του Έλληνα καταναλωτή, που δεν είναι άλλος από τις τιμές στα ράφια του σούπερ μάρκετ, υπογραμμίζοντας τις δράσεις για τη μείωση των τιμών. Αναφορικά με τον πληθωρισμό έκανε τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., σημειώνοντας πως ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Νοέμβριο ήταν στο 0,6%, έναντι 2,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Υπογράμμισε πως μέτρα όπως οι έλεγχοι τιμών και οι συμφωνίες με τα σούπερ μάρκετ για μείωση τιμών σε περισσότερα από 700 προϊόντα, που φτάνουν το 24%, έχουν αποδώσει. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2025.
Σχολιάζοντας το φαινόμενο της αισχροκέρδειας, ανέφερε ότι οι έλεγχοι της αγοράς είναι διαρκείς και αυστηροί. «Το μήνυμα μας είναι σαφές: κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» είπε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως πρόσφατα επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε πολυεθνικές εταιρείες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Κλείνοντας, ο Υπουργός επεσήμανε ότι η προστασία των καταναλωτών παραμένει βασική προτεραιότητα και ότι η συνεργασία της Πολιτείας με τις επιχειρήσεις είναι το κλειδί για την επίτευξη ενός πιο ανταγωνιστικού, βιώσιμου και κοινωνικά υπεύθυνου οικονομικού μοντέλου.