Οι σοβαρές ξηρασίες και οι καύσωνες στην Ισπανία θα μπορούσαν να έχουν επίμονο αντίκτυπο στη φερεγγυότητα των εγχώριων δανειστών επιβραδύνοντας την οικονομία και οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες δανείων, δήλωσε την Παρασκευή ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Pablo Hernandez de Cos.
.
Η Ισπανία κατέγραψε τον θερμότερο Ιανουάριο από την έναρξη των καταγραφών το 1961 και το περασμένο έτος ήταν το δεύτερο θερμότερο της χώρας, ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τμήματα της Ιβηρικής χερσονήσου υπέφεραν από την ξηρότερη περίοδο των τελευταίων 1.200 ετών.
Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις καυτές θερμοκρασίες και τις ξηρές και θυελλώδεις συνθήκες σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της νότιας Ευρώπης, με την κλιματική αλλαγή. Ο De Cos δήλωσε ότι η υλοποίηση αυτών των κινδύνων θα οδηγήσει σε μείωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες του δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της κατηγορίας 1 των ισπανικών τραπεζών και θα συνεχιστεί σε ορίζοντα τριετίας.
"Η κατανάλωση τραπεζικού κεφαλαίου σε αυτό το δυσμενές σενάριο εξηγείται κυρίως από τις υψηλότερες ζημίες απομείωσης και τη χαμηλότερη παραγωγή καθαρού εισοδήματος, σύμφωνα με τη χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα", δήλωσε ο De Cos σε εκδήλωση στις Βαλεαρίδες Νήσους.
Ο De Cos δήλωσε ότι οι τράπεζες πιθανόν να αντιδράσουν μειώνοντας τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, γεγονός που θα μετριάσει τις επιπτώσεις στη φερεγγυότητα, αλλά θα επιδεινώσει τον οικονομικό αντίκτυπο.
"Σε κάθε περίπτωση, εάν οι ξηρασίες και οι καύσωνες γίνουν επαναλαμβανόμενες, ο αρνητικός αντίκτυπός τους στη φερεγγυότητα και την κερδοφορία του τραπεζικού τομέα θα ήταν μεγαλύτερος από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που εντοπίζονται στην παρούσα ανάλυση", είπε.
Τα ευρήματα αποτέλεσαν μέρος των αποτελεσμάτων διαφόρων εγγράφων της Τράπεζας της Ισπανίας.