«Δεν ευθύνεται η πράσινη μετάβαση για την ενεργειακή κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά σε όλους τους τόνους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πρόεδρος Γιώργος Περιστέρης σε συνέντευξη του με τον δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη στα πλαίσια του Renewable & Storage Forum που ξεκίνησε σήμερα.
Αναφερόμενος στην «διέξοδο» από την ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε πως η χώρα έχει δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ και πρέπει να αξιοποιηθούν λαμβάνοντας υπόψη τα λάθη του παρελθόντος ώστε να μην επαναληφθούν. ΑΠΕ, αποθήκευση και διασυνδέσεις αποτελούν το κρίσιμο τρίπτυχο για βιώσιμη ευημερία για όλους.
Σύμφωνα με τον κύριο Περιστέρη, ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση δύναται να συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του κόστους ενέργειας , κάτι που περνάει απευθείας στον καταναλωτή. Ταυτόχρονα δημιουργούνται θέσεις εργασίας και μάλιστα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ενώ συνοδεύονται από σημαντική προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα για την αποθήκευση, ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως η αντλησιοταμίευση πρέπει να αποτελέσει την νούμερο ένα επιλογή καθώς πρόκειται για μια ώριμη, αξιόπιστη και ευέλικτη λύση που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Σε αυτήν συμπληρωματικά μπορούν να λειτουργήσουν οι μπαταρίες, έχοντας υπόψη ότι δεν μπορούν να παρέχουν ανάλογου μεγέθους υπηρεσίες, ενώ, από άποψη υλικών και κατασκευής αποτελούν «ένα έμβασμα προς την Ασία», όταν οι μονάδες αντλησιοταμίευσης έχουν σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά.
Τα ζητήματα παραπληροφόρησης που συνοδεύουν την ενεργειακή μετάβαση αλλά και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση απασχόλησε την συζήτηση με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να πάρουν μια σαφή θέση απέναντι στους υποκινητές αντιδράσεων, κυρίως σε ότι αφορά αυτές ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.
Μάλιστα σε σχετική ερώτηση για την αιτία και το έδαφος που πυροδοτούν τις αντιδράσεις αυτές, ανέφερε πως μπροστά μας έχουμε την επιλογή βάσει του «μη χείρον βέλτιστον». «Πρέπει να μπουν ανεμογεννήτριες, δεν υπάρχει άλλη λύση», είπε χαρακτηριστικά. Εξετάζοντας επιμέρους περιπτώσεις όπως είναι τα μικρά νησιά, σίγουρα εκεί δεν μπορούν να εφαρμοστούν μεγάλης κλίμακας έργα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ τόνισε πως η ανάπτυξη των ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας «μειώνει την ενεργειακή υποτέλεια της χώρας», καθώς επιτρέπει την μικρότερη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
Πηγή: Energypress.gr