Η αύξηση της ζήτησης για βιώσιμες επενδύσεις οδηγεί σε μια «διαρθρωτική επανεκκίνηση» της ιδιωτικής αγοράς στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι τα ESG Funds θα αποτελέσουν τα 2/5 των περιουσιακών στοιχείων σε λίγα μόνο χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα της PwC, τα περιουσιακά στοιχεία ESG θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025, από 253 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 Η εκτίμηση της PwC σημαίνει ότι τα περιουσιακά στοιχεία ESG είναι σε «καλό δρόμο» για να αποτελέσουν το 27 έως 42% της συνολικής βάσης περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτικών αγορών της Ευρώπης το 2025, από σχεδόν 15% πέρυσι. Η PwC εκτιμά ότι στο καλύτερο σενάριο όπου τα περιουσιακά στοιχεία ESG θα φτάσουν τα 1,2 τρις ευρώ, τα τρία τέταρτα από αυτά θα προέρχονται από νέες εισφορές κεφαλαίων.
Η PwC προέβλεψε ότι τα περιουσιακά στοιχεία ESG υπό διαχείριση σε ευρωπαϊκά ιδιωτικά αμοιβαία κεφάλαια θα φτάσουν τα 292 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο μέχρι το 2025, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία real estate ESG θα φθάσουν τα 153,2 δισ. ευρώ.
Ο Olivier Carré χορηγός βιωσιμότητας στην PwC Λουξεμβούργου, δήλωσε ότι οι κανονισμοί της βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ, αλλάζουν το επενδυτικό τοπίο, με την έρευνα της PwC να διαπιστώνει ότι περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν τις ρυθμιστικές εξελίξεις ως έναν από τους κύριους παράγοντες για την στροφή που πραγματοποιούν. «Πιστεύουμε ότι το ESG έχει ως αποτέλεσμα μια διαρθρωτική επανεκκίνηση της βιομηχανίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι βιώσιμες επενδύσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης ζήτησης από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους επενδυτές. Η Stephanie Pfeifer, διευθύνουσα σύμβουλος της Institutional Investors Group on Climate Change, μια οργάνωση που επικεντρώνεται στον ρόλο της επενδυτικής βιομηχανίας ως προς την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θέλουν όλο και περισσότερο να ξέρουν τα οικολογικά διαπιστευτήρια των funds.