Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνές και σε εγχώριο επίπεδο που οδηγεί στην άνοδο της «αόρατης» τραπεζικής βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης σε πάνελ του ετήσιου συνεδρίου για την Οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με την συμμετοχή της κα Sophia Bantanidis, Future of Finance Analyst, Citi Global Insights, του Νίκου Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader, Deloitte και της Χριστίνας Θεοφιλίδη, γενικής διευθύντριας λιανικής τραπεζικής και εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας.
Η κα Bantanidis επισήμανε ότι από στα μέσα της δεκαετίας του 2010 το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο με την ραγδαία είσοδο των νέων τεχνολογιών όσο και με την δυναμική εμφάνιση των καλούμενων challenger banks, αλλάζει μορφή και αρχίζει να εμφανίζεται η «αόρατη τραπεζική». Με απλά λόγια μια τράπεζα που δεν την βλέπεις και δεν την σκλεφτεσαι καθώς οι περισσότερες εργασίες και προϊόντα αλλά και το ίδιο το χρήμα γίνονται ψηφιακά.
Η κα Bantanidis αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία που πρέπει να δώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο metaverse. Θα πρέπει οι τράπεζες να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και στον συγκεκριμένο τομέα και να χαράξουν ανάλογα την στρατηγική τους, σε συνδυασμό πάντα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των πελατών τους.
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδούλου έκανε αναφορά σε πρόσφατη διεθνή μελέτη της Deloitte σύμφωνα με την οποία η 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο ψηφιακή ωριμότητας ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει τεράστια βήματα προς την κατεύθυνση της ψηφιοποιήσης τους και έχουν καταφέρει να βρουν την ισορροπία μεταξύ του φυσικού δικτύου καταστημάτων που είναι απαραίτητο και των ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων, τόνισε.
Η Χριστίνα Θεοφιλίδη έδωσε έμφαση στην ταχύτητητα των νέων αλλαγών που θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις δυνατότητες της πελατειακής βάσης των τραπεζών, ώστε να επιτευχθεί το άριστο επίπεδο ικανοποιήσης τους. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία συμμαχιών και συνεργασίων των τραπεζών με fintech και ψηφιακές πλατφόρμες στην πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πρός όφελος πάντα της πελατειακής βάσης.
Εδωσε επίσης έμφαση στη διατήρηση του δικτύου φυσικών καταστημάτων παράλληλα με τις τεχνολογικές εξελίξεις, κάνοντας αναφορά και στην θετική επίδραση της φηφιοποιήσης του τραπεζικού συστήματος από την φηφιοποιήση του δημόσιου τομέα. Επίσης έδωσε έμφαση στην σημασία της εκπαίδευσης της πελατειακής βάσης των τραοπεζών ώστε να μπορούν να πραγματοποιουν το ψηφιακό τους ταξίδι στις τραπεζικές συναλλαγές.