ESG+Stories

Μειωμένη κατά 40% φέτος η χρηματοδότηση των ελληνικών startup

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει η έκθεση «Startups in Greece 2022/2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital.
Μειωμένη κατά 40% φέτος η χρηματοδότηση των ελληνικών startup

Ίδιαίτερα σοβαρές είναι οι συνέπειες από την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στις ελληνικές startups, με τις επενδύσεις που κατευθύνθηκαν προς τον κλάδο να σημειώνουν πτώση περίπου 40% κατά τη φετινή χρονιά, αντιθέτως με πέρυσι, όταν κατεγράφη ρεκόρ χρηματοδοτήσεων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση του κόστους δανεισμού έκαναν τους επενδυτές παγκοσμίως αρκετά επιφυλακτικούς απέναντι σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου όπως είναι οι startups. Παράλληλα, οι εταιρείες τεχνολογίες βάζουν φρένο στα σχέδια ανάπτυξής τους και αλλάζουν τη στρατηγική τους προκειμένου να στραφούν στην κερδοφορία και να περιορίσουν τυχόν κόστη τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη ρευστότητά τους.

Την εικόνα αυτή αποτυπώνει η έκθεση «Startups in Greece 2022/2023», η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επενδύσεις (υπολογίζονται οι επενδύσεις που έγιναν μέσω ΑΜΚ και όχι μέσω δανεισμού) ανήλθαν σε 310 εκατ. ευρώ από 540 εκατ. ευρώ το 2021. Μείωση καταγράφηκε τόσο στη μέση αξία του επενδυτικού γύρου (1,95 εκατ. ευρώ από 2,74 εκατ. ευρώ το 2021) όσο και στους χρηματοδοτικούς γύρους, που φέτος ανήλθαν περίπου σε 50 από 70 το 2021. Φέτος χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 50 εταιρείες, με το 32% των επενδυτών να προέρχεται από την Ευρώπη, το 27% από την Αμερική και το 17% από την Ελλάδα.

Η μείωση των χρηματοδοτήσεων αποδίδεται και στην ολοκλήρωση της επενδυτικής περιόδου αρκετών ελληνικών venture capitals, με εκπροσώπους της αγοράς νααναμένουν πως από το νέο έτος το επενδυτικό κενό πιθανόν να καλυφθεί με την παρουσία νέων funds στην αγορά. Σημειώνεται πως στην έρευνα έχει υπολογιστεί και η επένδυση της JP Morgan στη Viva Wallet, συναλλαγή ωστόσο που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Σε περίπτωση που υπολογιστεί και ο δανεισμός που έλαβαν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τότε τα δεδομένα αλλάζουν σημαντικά. Σύμφωνα με την έρευνα, οι 10 νεοφυείς εταιρείες που έλαβαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση φέτος συγκέντρωσαν κεφάλαια κοντά στα 562,4 εκατ. ευρώ, με τα μεγαλύτερα ποσά να αντλούνται από τη FlexCar (201 εκατ. ευρώ), τη Viva Wallet (160 εκατ. ευρώ) –ποσό που δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί– και τη Spotawheel (100 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν η νεοφυής εταιρεία TileDB, η οποία άντλησε χρηματοδότηση 28,8 εκατ. ευρώ, η εταιρεία αγροτεχνολογίας Better Origin, που σήκωσε 14,7 εκατ. ευρώ, αλλά και η Vivante Health που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τεχνολογιών υγείας και εξασφάλισε αντίστοιχο ποσό. Τις 4 τελευταίες θέσεις συμπληρώνουν η εταιρεία τεχνολογίας OrthoSon, που άντλησε 10,4 εκατ. ευρώ, η Flyway με 10 εκατ. ευρώ, η Trucksters με 8 εκατ. ευρώ και, τέλος, η Timberhub, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ξυλείας και σήκωσε 7,3 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022.

Πηγή: moneyreview.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ