Οι 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης από πλευράς ενεργητικού πραγματοποίησαν 22 αλλαγές σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου τα τελευταία δύο έτη, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Στις 21 από τις παραπάνω 22 αλλαγές που έγιναν στις ανώτερες βαθμίδες των ευρωπαϊκών τραπεζών διορίστηκαν άνδρες.
.
Μόνο σε μία τράπεζα – στη βρετανική NatWest – υπάρχει γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος, ενώ δύο – η ισπανική Santander και η ολλανδική Radobank – έχουν γυναίκα πρόεδρο στα δ.σ. τους. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι, παρότι η Ευρώπη έχει σημειώσει πρόοδο, υπολείπεται κατά πολύ της Wall Street σε έναν χώρο που θα μπορούσε να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ένα από τα βασικότερα εμπόδια είναι η αλλαγή κουλτούρας εργασίας σε πιστωτικά ιδρύματα που επί μακρόν κυριαρχούνται από άνδρες, σύμφωνα με συνεντεύξεις ανώτατων στελεχών, μελών δ.σ., επενδυτών και ακαδημαϊκών, που συγκέντρωσε το Reuters.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες εκπροσωπούν το 25% των ανώτατων στελεχών στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ευρωπαϊκές είναι επίσης πολύ πίσω και έναντι των οκτώ αμερικανικών τραπεζών με τη μεγαλύτερη διεθνή παρουσία – συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan και Citigroup – όπου η αναλογία των γυναικών κυμαίνεται στο 30%.
Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο πιο συνήθης ρόλος σε ανώτατο επίπεδο που στελεχώνεται κυρίως από γυναίκες είναι ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, μία θέση εργασίας που σύμφωνα με ειδικούς δεν απαιτεί τυπικά το επίπεδο της εμπειρίας που απαιτείται για έναν μελλοντικό διευθύνοντα σύμβουλο ή πρόεδρο δ.σ..
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, «έγραψε ιστορία» όταν έγινε η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος τράπεζας της Wall Street πριν από ένα χρόνο.
Καλύτερη είναι η εικόνα της συμμετοχής γυναικών στα δ.σ. των τραπεζών, που φθάνει σε ποσοστό 37% και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των διαμορφωτών πολιτικής και των επενδυτών για αλλαγή κουλτούρας στον τραπεζικό κλάδο, η Ευρώπη εξακολουθεί να στερείται ευελιξίας στο ωράριο, γεγονός το οποίο ευνοεί τους άνδρες. «Ενώ κάθε χρόνο πολλές ταλαντούχες γυναίκες αποφοιτούν από πανεπιστήμια, ελάχιστες από αυτές είναι ακόμη ενεργείς μετά από 10 έως 20 έτη», αναφέρει η Γερτρούδη Τράμπελ-Γκούγκερελ, πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ που βρίσκεται τώρα στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank.
Η Έλενα Καρλέτι, καθηγήτρια Οικονομικών στο Bocconi University, που έγινε μέλος του δ.σ. της UniCredit το 2019, πιστεύει ότι μπορεί να γίνει πολύ άμεσα αλλαγή κουλτούρας και αντιλήψεων εάν υπάρχει η θέληση, επικαλούμενη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας. Να σημειωθεί ότι από τις 25 τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα του Reuters, η UniCredit παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πρόοδο από το 2019, αυξάνοντας τη συμμετοχή των γυναικών από το 4% στο 40%.