Οι αυστηρότεροι κανόνες και η αυξανόμενη εποπτεία από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών στις επενδύσεις ESG αναμένεται να οδηγήσει σε ένα «ξεκαθάρισμα» όσον αφορά στην πραγματική ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγοράς (ESMA) περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα νέες υποχρεώσεις για γνωστοποιήσεις προϊόντων βάσει των άρθρων 8 και 9 του Κανονισμού Γνωστοποιήσεων Αειφορίας (SFDR), απαιτώντας δυνητικά από τις εταιρείες να αναφέρουν βασικούς δείκτες απόδοσης σε σχέση με τους στόχους τους που ορίζονται σε πρόσφατα έγγραφα προσυμβατικής γνωστοποίησης.
Ωστόσο, οι ασαφείς ορισμοί έχουν οδηγήσει ορισμένες εθνικές ρυθμιστικές αρχές να επιβάλλουν τους δικούς τους τοπικούς κανόνες σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα βιώσιμα κεφάλαια, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποκλίσεων από όσα προβλέπουν οι κανονισμοί.
Έρευνα που διενήργησε το think-tank InfluenceMap τον προηγούμενο μήνα για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποκάλυψε ότι το 71% των μετοχικών κεφαλαίων που εμπίπτουν στην ευρεία κατηγορία ESG δεν ευθυγραμμίζονται με το δείκτη Paris Aligned Benchmark. Μία πιο ενισχυμένη εποπτεία θα λειτουργούσε ως «κόφτης» στην αγορά μειώνοντας τη δραστηριότητα στον τομέα αυτό, μια εκτίμηση την οποία εκφράζει και η BofA, η οποία ανέφερε ότι οι εισροές ESG θα μπορούσαν να ανακοπούν καθώς εντείνεται η ρυθμιστική εποπτεία.
Πριν από λίγες ημέρες, η BofA είπε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την επισήμανση των προϊόντων τους ESG καθώς οι ρυθμιστικές αρχές θα εντείνουν την πίεση, προσθέτοντας ότι αναμένει από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να μετριάσουν τα στοιχεία ενεργητικού ESG υπό διαχείριση (AUM) ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κανονισμών.
«Δεδομένης της αύξησης των χρηματοοικονομικών προϊόντων ESG, οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές εντείνουν την αναθεώρηση των δηλώσεων βιωσιμότητας για συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επανεξετάσουν τα κριτήρια ESG τους και να είναι πιο προσεκτικοί όταν διατυπώνουν ισχυρισμούς για πράσινες/κοινωνικές επενδύσεις υπό το φως των πρόσφατων αντιπαραθέσεων σχετικά με την υπερεκτιμημένη χρήση βιώσιμων επενδύσεων», δήλωσε η Menka Bajaj από το αρμόδιο τμήμα της BofA.Η προειδοποίηση έρχεται καθώς οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σπεύδουν να επισημάνουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με το Άρθρο 8 ή 9 του SFDR.
Το περασμένο έτος, αποτέλεσε χρονιά - ρεκόρ για τις εισροές ESG με τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι συμμορφώνονται με τα κριτήρια ESG να ανέρχονται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια AUM. Παγκοσμίως, τα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση του κλάδου αυξάνονται με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα κεφάλαια εκτός ESG, δήλωσε η BofA.
Πηγή: Insider.gr