Οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν από καιρό πρόθυμοι να ικανοποιήσουν την όρεξη των επενδυτών για περιουσιακά στοιχεία που πληρούν τα πρότυπα «περιβαλλοντικής κοινωνικής διακυβέρνησης». Ωστόσο ο κλάδος του ESG αντιμετωπίζει αντιδράσεις - και όχι χωρίς λόγο.
Όπως ανέφερε το Bloomberg News, πολλές από τις υποσχέσεις που δόθηκαν απλά υπό τον μανδύα του ESG αποδεικνύονται χωρίς νόημα, ενώ πολλές από τις εταιρείες που εκδίδουν «πράσινα ομόλογα» δεν είναι και τόσο «πράσινες». Πολλά κεφάλαια διοχετεύονται με τρόπο που προωθούν επ' ουδενί τους στόχους του ESG.
Ο τομέας ESG πρέπει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα. Αυτό γιατί μια συνετή επένδυση ESG εξυπηρετεί έναν χρήσιμο σκοπό, ειδικά για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Οι επενδύσεις ESG αποτελούν πια έναν κλάδο με αξίας 35 τρισ. δολάρια ο οποίος είναι σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, περίπου το ένα τρίτο των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του κόσμου.
Πόσο όμως είναι αφιερωμένος ο τομέας στις γνήσιες ηθικές αρχές;
Ο πρώην επικεφαλής για βιώσιμες επενδύσεις στην BlackRock Inc., τον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, έχει χαρακτηρίσει το ESG ως «μάρκετινγκ» και ως «επικίνδυνο εικονικό φάρμακο». Άλλοι κάνουν λόγο για ευχολόγια και πολύ «μπλα μπλα». Ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Deutsche Bank, ο όμιλος DWS, είναι ο τελευταίος που βρέθηκε κατηγορούμενος για «greenwashing» και τώρα αντιμετωπίζει ζητήματα φήμης και ερωτήσεις των ρυθμιστικών αρχών. (Το ESG αντιπροσώπευε σχεδόν τα δύο πέμπτα των καθαρών νέων περιουσιακών στοιχείων της DWS το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιέγραψε επισήμως τι θεωρείται βιώσιμη επένδυση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα για τον εντοπισμό των παραβάσεων που σχετίζονται με το ESG. Αυτό είναι μια καλή αρχή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η συνολική ποιότητα αναφοράς από τις εταιρείες και τους οίκους αξιολόγησης. Οι διαχειριστές χρημάτων δεν πρέπει να απαιτούν τίποτα λιγότερο. Και οι επενδυτές κεφαλαίων, από την πλευρά τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν σε όσους δίνουν υποσχέσεις και μετά αποτυγχάνουν να τις τηρήσουν.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί έναν βαθύ οικονομικό μετασχηματισμό και αυτό δεν θα επιτευχθεί χωρίς σωστά ευθυγραμμισμένη δημόσια πολιτική. Ακόμα κι έτσι, το ESG μπορεί να παραμείνει πολύτιμος σύμμαχος - εάν βελτιωθεί στην τήρηση των υποσχέσεών του.