ESG+Stories

CR Conference: Οι συνδέσεις ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, τη φύση και τον άνθρωπο

Το Ετήσιο Συνέδριo Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «Links: Pivoting the Human Right to Nature into Business Reality», το οποίο διοργανώνεται από την Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Επιμελητηρίου. Συν χορηγός επικοινωνίας το ESG+Stories.
CR Conference: Οι συνδέσεις ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, τη φύση και τον άνθρωπο

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρουσίασε στις 24 Οκτωβρίου 2023 το Ετήσιο Συνέδριo Εταιρικής Υπευθυνότητας με τίτλο «Links: Pivoting the Human Right to Nature into Business Reality», το οποίο διοργανώνεται από την Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Επιμελητηρίου.

.

Στην έναρξη του Συνεδρίου, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι «για 21 χρόνια, επιμένουμε στο business case μιας οικονομίας που βασίζεται στη βιωσιμότητα και συνδέει την επιχειρηματικότητα, τη φύση και τον άνθρωπο.  Οι συνδέσεις αυτές ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή επιχειρηματική ατζέντα, εν μέσω περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν και να μας υποχρεώνουν σε έναν αέναο κύκλο προσαρμογών και μετασχηματισμού».

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλίας Σπυρτούνιας, αναφέρθηκε στην ανάγκη των επιχειρήσεων να προσαρμόζονται διαρκώς σε ένα απαιτητικό περιβάλλον ESG κριτηρίων (Environment- Society- Governance) και τόνισε ότι «συναντίληψη, συνεργασία και υπευθυνότητα είναι η συμβολή του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας στον δημόσιο διάλογο της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας, εδώ και 21 χρόνια. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση αυτού του δημόσιου διαλόγου το ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πλέον αναπόσπαστο και δομικό μέρος της σύγχρονης επιχειρηματικότητας».

Το Συνέδριο Links που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φιλοξένησε εξέχοντες διεθνείς και Έλληνες ομιλητές, σε έναν δημιουργικό διάλογο που εξέτασε το πλέγμα των συνδέσεων -Links- ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, τη φύση και τον άνθρωπο και ανέλυσε φλέγοντα θέματα βιωσιμότητας που σχετίζονται με το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με ομιλίες από:
    - Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πρετόρια Professor James Ogude που συνομίλησε με τη Lana de Beer David για την ευθεία σχέση της κοινωνικής ευημερίας με τον σεβασμό στη φύση και τη φιλοσοφία Ubuntu.
    - Τον διεθνή ειδικό σε θέματα ανθρώπινης εμπορίας Mathew Friedman, founder & CEO, The Mekong Club, o οποίος μίλησε για ανθρώπινα δικαιώματα και επιχειρηματικότητα.
    - Τον επικεφαλής της Citi Global Sustainable Debt Capital Markets, Philip Brown, ο οποίος συνομίλησε με τον διευθυντή ανάπτυξης του WWF Ελλάδας, Κωνσταντίνο Λιαρίκο και την partner & policy director Green Tank, Ιόλη Χριστοπούλου σε συντονισμό του Νίκου Κωνσταντινίδη, γενικού διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, για τη σχέση της επιχειρηματικότητας με τη φύση.
    - Τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών και τ. πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λίνο- Αλέξανδρο Σισιλιάνο, ο οποίος συνομίλησε με τη Χάρις Πλακαντωνάκη, chief strategy officer της Star Bulk Carriers Corp,  για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων με τα νομικά δικαιώματα.
    - Τον dr. Alexandre Hedjazi, διευθυντή του Διεθνούς Προγράμματος Περιβαλλοντικών Πολιτικών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο οποίος συνομίλησε με τον αρχιτέκτονα Ηλία Παπαγεωργίου, ιδρυτή της PILA, για τη σχέση της βιωσιμότητας με την οικιστική ανάπτυξη και τις βιώσιμες πόλεις.
    - Τον καθηγητή Σωτήριο Τσιόδρα, διευθυντή της Δ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Δημόσια Υγεία, ο οποίος συνομίλησε με τη δρα. Μαρία Λινού, πρόεδρο της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας και γγ της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενιαίας Υγείας, για τη διασύνδεση της υγείας των ανθρώπων με αυτή των ζώων και της φύσης και την έννοια της ενιαίας υγείας.
    - Την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας, Αγωγής και Εκπαίδευσης Κωνσταντίνα Σκαναβή η οποία συνομίλησε με την καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Τροβά για τη σχέση με τη φύση από τη σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας Πάκης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι «Το ταξίδι προς τη Βιωσιμότητα δεν έχει προορισμό, έχει όμως κατεύθυνση. Και η κατεύθυνση του σεβασμού στον άνθρωπο και τη φύση, η κατεύθυνση της προάσπισης του δικαιώματος των ανθρώπων σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, είναι αυτή που ενώνει συνειδήσεις και δημιουργεί την αλλαγή κουλτούρας που επιβάλλουν οι καιροί».

Το συνέδριο συντόνισαν τα μέλη της Επιτροπής Εταιρικής Υπευθυνότητας Δημήτριος Δημόπουλος, Μάρθα Κεσίσογλου, Ελίνα Κωνσταντινίδου, Αλκιβιάδης Σιαράβας, Σέβη Σφακιανάκη, Νίκος Μέλιος.

Ο διάλογος βιωσιμότητας του 21ου Συνεδρίου Εταιρικής Υπευθυνότητας συνέθεσε με πολυσυλλεκτικό και αμφίδρομο τρόπο μια επίκαιρη ατζέντα διασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, και των δικαιωμάτων ανθρώπων, φύσης και κοινωνιών, με στόχο την περαιτέρω ανάλυσή της από την Πολιτεία, τους Φορείς, τις Επιχειρήσεις και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Επιτροπή Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τη λήξη του 21ου της Συνεδρίου, δεσμεύεται να συνεχίσει το έργο της με δημιουργικότητα, ομαδικότητα και προσανατολισμό στο μέλλον, τις νέες τάσεις και την κατανόηση του παλμού της κοινωνίας και του επιχειρείν.

Χορηγός: ΔΕΗ
Υποστηρικτές: ABBVIE, ALPHA BANK, ΔΕΔΔΗΕ, IKEA, VODAFONE
Αρωγοί: ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, APIVITA, COCA-COLA, COCA-COLA  ΤΡΙΑ ΕΠΣΙΛΟΝ, DIAGEO, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, EUROBANK, ΕΥΔΑΠ, HELLENIQ ENERGY, INTERAMERICAN, JOHNSON &JOHNSON MEDTECH, KPMG, MSD, ΝΝ HELLAS, PFIZER, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, WELLA, ZEPOS & YANNOPOULOS

Media Partners: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Naftemporikitv, naftemporiki.gr, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Direction Business Network, ESGStories

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ