ESG+Stories

Μ.Βυζάκη: Όσο μεγαλύτερη η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη σε μία εταιρεία τόσο μεγαλύτερη και η επίδοση της μετοχής της

Η κα Μαριαλένα Βυζάκη, Gender & Sustainability Expert, μιλώντας στο 2ο Workshop που διοργάνωσε το ESG Stories μίλησε μεταξύ άλλων για τo πώς μία εταιρεία μπορεί να προωθήσει περαιτέρω τις γυναίκες και να πετύχει την ισότητα των φύλων καθώς και για τα κριτήρια των επενδυτών.
Μ.Βυζάκη: Όσο μεγαλύτερη η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη σε μία εταιρεία τόσο μεγαλύτερη και η επίδοση της μετοχής της

Η κα Μαριαλένα Βυζάκη, Gender & Sustainability Expert, μιλώντας στο 2ο Workshop που διοργάνωσε το ESG Stories σε συνεργασία με το Innovathens, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Woman on board: Εμπειρίες, προβληματισμοί και τάσεις για ένα σύγχρονο mamagement» μίλησε μεταξύ άλλων για τo πώς μία εταιρεία μπορεί να προωθήσει περαιτέρω τις γυναίκες και να πετύχει την ισότητα των φύλων καθώς και για τα κριτήρια των επενδυτών.

.

Η κα Μαριαλένα Βυζάκη, Gender & Sustainability Expert στάθηκε στην συνολική σημασία των κριτηρίων ESG, μέρος των οποίων είναι η συμπερίληψη. «Μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς επενδυτές αυτή τη στιγμή δίνουν μεγάλη έμφαση στα κριτήρια ESG και ένα από τα στοιχεία που κοιτάνε είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν υπάρχει μία συζήτηση για πιθανή δανειοδότηση το παραπάνω αποτελεί όρο του δανεισμού» σχολίασε. 

Για παράδειγμα ανέφερε ότι τράπεζες συνεκτιμούν το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών για να προχωρήσει στη σύναψη δανείου. «Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες επιλέγουν να επενδύουν σε εταιρείες με ίση ποσόστωση» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όσο μεγαλύτερη η διαφορετικότητα και η συμπερίληψη σε μία εταιρεία τόσο μεγαλύτερη είναι και η επίδοση των οικονομικών και της μετοχής της» σημείωσε. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο «woman empowerment principals (WEP)», το οποίο χρησιμοποιείται ως ένα διεθνές εργαλείο που μπορούν οι εταιρείες να το χρησιμοποιήσουν και να το προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα και να επιλέξουν τους τομείς που θέλουν να βελτιωθούν. «Αυτός είναι ένας καλός τρόπος να κάνουν reporting και να υιοθετήσουν και να εντάξουν τα μετρήσιμα στοιχεία στην ετήσια αναφορά τους. Είναι ακόμα αυτό σε εθελοντικό επίπεδο, αλλά μετά την ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία ήταν στα σκαριά τα τελευταία 10 χρόνια, πλέον από τον Ιούλιο του 2026 θα είναι υποχρεωτικό» συμπλήρωσε.

Μαριλένα Βυζάκη

Επιπρόσθετα στην ερώτηση για τις συμβουλές που δίνει στις επιχειρήσεις για να επιτύχουν την ισότητα των φύλων ανέφερε ότι χρειάζονται μετρήσιμα αποτελέσματα που αφορούν τις γυναίκες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Αρχικά ξεκινάμε με μία ανάλυση με τις πρακτικές και τις πολιτικές που ακολουθεί η εκάστοτε η εταιρεία για την προώθηση της ισότητας. Καταγράφουμε που υπάρχουν αδυναμίες και πώς μπορούν αυτές να βελτιωθούν. Στη συνέχεια βλέπουμε που υπάρχει εκπροσώπηση των γυναικών, σε ποιες θέσεις και σε ποιους τομείς αλλά και τις πολιτικές προώθησης της ισότητας, όσον αφορά την άδεια μητρότητας, τις υποδομές και τον χώρο. Εξίσου σημαντικό στοιχείο που καταγράφουμε είναι αν υπάρχει μισθολογικό χάσμα, αν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και το πιο σημαντικό όλα αυτά πρέπει να είναι μετρήσιμα, γιατί αν δεν είναι μετρήσιμα δεν εφαρμόζονται» ανέφερε.

Τέλος, αναφορικά με τις ποσοστώσεις ανέφερε ότι από την εμπειρία της και τη συνεργασία της με διάφορες κυβερνήσεις και σε αναπτυσσόμενες χώρες, κάποιες από τις συστάσεις που γίνονται έχουν να κάνουν με ποσόστωση σε δημόσιους διαγωνισμούς. «To gender responsive public procurement σημαίνει ότι όταν υπάρχει ανάθεση έργου υπάρχει μία ποσόστωση 10 – 15% που μπορεί πρακτικά ή θα έπρεπε να ανατεθεί σε γυναικείες επιχειρήσεις. Αυτό είναι ένα καλό βήμα για το δημόσιο τομέα, στα πλαίσια της προώθησης της ισότητας. Στον ιδιωτικό τομέα αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από την εφοδιαστική αλυσίδα. Ποιοι για παράδειγμα είναι πάροχοι υπηρεσιών, ποιοι κάνουν το catering και να επιλέγουν γυναικείες επιχειρήσεις».  

Who Is Who

Η Μαριαλένα Βυζάκη εξειδικεύεται σε ζητήματα φύλου και οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών από το 2010. Παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ζητήματα προώθησης ισότητας των φύλων και βιώσιμης ανάπτυξης από το 2020.

Πελάτες της περιλαμβάνουν την Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank Group), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), την Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων (ΑΙΙΒ), το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP), το UNWomen κ.ά. Είναι δικηγόρος (μέλος Δ.Σ.Α.), απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, με τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών στα ανθρώπινα δικαιώματα από το London School of Economics.
 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ