Πρόοδο απέναντι σε ορισμένες χρόνιες έμφυλες στερεοτυπικές αγκυλώσεις, με ταυτόχρονη στασιμότητα σε αντίστοιχες άλλες, διαπιστώνει μεγάλη έρευνα της Focus Bari με πρωτοβουλία της ΔΕΗ αναφορικά με τις αντιλήψεις των νέων για την έμφυλη βία και τα παγιωμένα στερεότυπα.
.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ΔΕΗ “διαφωτίζει” καίρια κοινωνικά ζητήματα όπως η κακοποίηση των γυναικών, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της, μέσα από το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας “ΔΕΗ ενεργώ”.
Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – αύριο, 25/11 – αναδεικνύει τη σημασία του αγώνα ανάσχεσης κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και προαγωγής της ισότητας των φύλων. Η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί απλά ένα προσωπικό ζήτημα, αλλά ένα πρόβλημα που επηρεάζει ευρύτερα ολόκληρη την κοινωνία. Η ΔΕΗ, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Focus Bari, και την εταιρεία επικοινωνίας DDB, μέσα από μία μεγάλη πανελλαδική έρευνα με την ονομασία “Νέα γενιά. Νέα μυαλά(;)”, επιχειρεί να αναδείξει το ζήτημα καθώς και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για τη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο οι γυναίκες θα ζουν ελεύθερες από τον φόβο κάθε μορφής βίας.
Η συγκεκριμένη έρευνα επιχειρεί να διερευνήσει τον βαθμό υιοθέτησης στερεοτυπικών ρόλων και αντιλήψεων, που συνδέονται με την έμφυλη βία και δικαιολογούν κακοποιητικές συμπεριφορές μέσα στο πλαίσιο ρομαντικών σχέσεων. Ομάδα εστίασης, οι έφηβοι μαθητές και έφηβες μαθήτριες Λυκείου και αντικείμενο διερεύνησης τι θεωρούν ότι “δεν είναι Ο.Κ.” στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Τα νέα άτομα βρίσκονται στη φάση ενεργής παρατήρησης και εκμάθησης του κόσμου, δέχονται επιρροές από το περιβάλλον τους και είναι ανοικτοί σε καινούριες ιδέες, γι’ αυτό και η άποψή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια αναστροφής των έμφυλων στερεοτύπων
Μέσα από την ανάλυση των αποτελεσμάτων αναδεικνύεται τόσο η πρόοδος απέναντι σε χρόνιες έμφυλες στερεοτυπικές αγκυλώσεις, όσο και η στασιμότητα ακόμη και σήμερα απέναντι σε άλλες.
Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας:
– Μόνο 5 στις 10 μαθήτριες Λυκείου και 4 στους 10 μαθητές Λυκείου λένε ότι δεν ισχύει ποτέ ότι “Μερικοί άνδρες γίνονται βίαιοι απέναντι στις γυναίκες επειδή τους προκαλούν οι γυναίκες”
– 9 στους 10 μαθητές και 10 στις 10 μαθήτριες Λυκείου λένε ότι “δεν είναι ποτέ Ο.Κ. για ένα αγόρι να πιέζει μια γυναίκα να κάνει σεξ μαζί του, αν φλέρταρε μαζί του όλο το βράδυ”
– Μόνο 6 στις 10 μαθήτριες Λυκείου και 5 στα 10 αγόρια Λυκείου διαφωνούν απόλυτα με την φράση ότι “Μερικές φορές φταίνε οι ίδιες οι γυναίκες όταν τις χτυπούν οι σύντροφοί τους”
– Μόνο 2 στους 10 μαθητές Λυκείου και μόνο 1 στις 4 μαθήτριες Λυκείου διαφωνούν απόλυτα ότι “Οι γυναίκες κατονομάζουν συμπεριφορές ως ‘σεξουαλική παρενόχληση’, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για απλά αστεία”.
– Το 55% των αγοριών μαθητών Λυκείου λέει ότι “είναι Ο.Κ. έστω και κάποιες φορές ένα αγόρι να θέσει όρια για το πως ντύνεται η σύντροφός του”
– Μόνο 4 στους 10 μαθητές Λυκείου και μόνο 6 στις 10 μαθήτριες Λυκείου διαφωνούν απόλυτα με τη φράση “Όταν μια γυναίκα λέει ‘όχι’ στις σεξουαλικές προθέσεις του συντρόφου της, αυτό σημαίνει συχνά ‘ναι'”.
Η έρευνα “Νέα γενιά. Νέα μυαλά(;)” είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα dei.gr. Παράλληλα με την έρευνα, η ΔΕΗ υλοποιεί ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και της βίας κατά των γυναικών.