Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού έσπασαν ρεκόρ, καθώς συμμετέχουν 193 αθλητές που δηλώνουν ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+. Σύμφωνα με το Outsports, το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο.
.
Όταν η Σαρλίν φαν Σνικ φλέρταρε με μια άλλη αθλήτρια μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο τζούντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, είπε ότι της ζητήθηκε από τον προπονητή της να κρατήσει κρυφή τη σεξουαλική της ταυτότητα για το μέλλον της καριέρας της.
«Ήταν μια στιγμή που δεν ένιωθα ο εαυτός μου» δήλωσε η 33χρονη Ολυμπιονίκης. «Μου είπε, Σαρλίν, πρέπει να χωρέσεις στο κουτί. Όλοι σε κοιτάζουν και πρέπει να είσαι ευθεία. … Κατάλαβα ότι δεν είναι ένα μέρος για να είσαι ο εαυτός σου, δεν είναι ένα μέρος για να είσαι LGBTQ+» δήλωσε η πρωταθλήτρια του τζούντο.
Βήματα προόδου
Ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου στα χρόνια που ακολούθησαν, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 του Παρισιού 2024 να καταγράφουν ρεκόρ συμμετοχής αθλητών που δηλώνουν ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+, ο διεθνής αθλητισμός έχει πολύ δρόμο μπροστά του για να συμπεριλάβει την queer κοινότητα.
Η τελετή έναρξης της Παρασκευής επικρίθηκε έντονα από θρησκευτικές ομάδες και ακροδεξιούς κύκλους για το γεγονός ότι παρουσιάστηκε η DJ και παραγωγός Μπάρμπαρα Μπούτς -ένα LGBTQ+ είδωλο- πλαισιωμένη από drag καλλιτέχνες και χορευτές σε μια σκηνή που οι παρερμηνεύθηκε ως διακωμώδηση του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η Μπούτς λέει ότι ο δικηγόρος της υποβάλλει καταγγελίες για τις απειλές και άλλες προσβολές που δέχτηκε στο διαδίκτυο μετά το σόου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ έστειλε ένα μήνυμα στην ομιλία του: «Στον ολυμπιακό μας κόσμο, ανήκουμε όλοι».
Το Παρίσι, παρά τις αντιδράσεις, συνέχισε την προσπάθειά του για συμπερίληψη με τα εγκαίνια του Olympic Pride House το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο βρίσκεται σε ένα σκάφος που επιπλέει στον Σηκουάνα.
Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστερά, δήλωσε στο Associated Press ότι «στέλνουμε ένα μήνυμα ενσωμάτωσης» σε αυτούς τους Αγώνες. «Είναι σημαντικό για το Παρίσι, να συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις», δήλωσε η Ουντεά-Καστερά. «Πρέπει να προωθήσουμε αυτή την πρόοδο στην κοινωνία και ο λόγος που βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι επειδή ο αθλητισμός είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας για να γίνει αυτό» εξήγησε.