ESG+Stories

Bρετανία: Γιατί ο πρώτος «Λόγος του Βασιλιά» ήταν αντίθετος με τα «πιστεύω» του Καρόλου

Ο μονάρχης αντιτίθεται κυρίως στο σχέδιο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για περισσότερες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα.
Bρετανία: Γιατί ο πρώτος «Λόγος του Βασιλιά» ήταν αντίθετος με τα «πιστεύω» του Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος εκφώνησε σήμερα τον παραδοσιακό «Λόγο του Βασιλιά» κατά τη διάρκεια της επίσημης έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που τον έφερε σε αντίθεση με ορισμένες από τις προσωπικές του πεποιθήσεις. 

.

Ο βασιλιάς Κάρολος φορούσε τη στολή ναυάρχου του Στόλου του Βασιλικού Ναυτικού, πάνω από αυτήν τον λεγόμενο «Χιτώνα του Κράτους» ενώ έφερε και το Αυτοκρατορικό Πολιτειακό Στέμμα, το οποίο περιλαμβάνει 2.868 διαμάντια σε ασημένιες βάσεις, 269 μαργαριτάρια, 17 ζαφείρια και 11 σμαράγδια και ζυγίζει δυόμισι κιλά. Ο Βρετανός μονάρχης δίπλα του είχε τη σύζυγό του βασίλισσα Καμίλα.

Ο μονάρχης αντιτίθεται κυρίως στο σχέδιο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για περισσότερες εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα. Παρόλο που η συντηρητική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τους στόχους της για τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, η απόφαση να αδειοδοτήσει εξορύξεις ορυκτών καυσίμων έχει εξοργίσει τους ακτιβιστές της κλιματικής αλλαγής.

 Ο παραδοσιακός «Λόγος του Βασιλιά», τον οποίο εκφωνεί ο εκάστοτε μονάρχης, ουσιαστικά αποτελεί τις ετήσιες προγραμματισμένες νομοθετικές πράξεις και τους στόχους της βρετανικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος συντάσσεται από κυβερνητικά στελέχη, εκφωνείται όμως από τον αρχηγό του κράτους.

Ο βασιλιάς Κάρολος εκφώνησε την πρώτη του σημαντική ομιλία για το περιβάλλον το 1970, σε ηλικία 21 ετών, και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει όλο και πιο έντονος υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα. Σε μια ομιλία του στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, προέτρεψε τον κόσμο να «αγωνιστεί από κοινού κατά της πιο υπαρξιακής πρόκλησης όλων: αυτή της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Εμπνευσμένος από την Αντάντ, ή αλλιώς την «Εγκάρδια Συνεννόηση» (Entente Cordiale), ένα κείμενο που υπογράφηκε το 1904 από τις δύο χώρες για να εξομαλυνθούν οι πολύ έντονες διαφορές τους εκείνη την εποχή, ο Κάρολος δικαιολόγησε αυτήν την πρωτοβουλία στο όνομα του «παραδείγματος του παρελθόντος» προκειμένου να «θέσει τις τεράστιες προκλήσεις του κόσμου γύρω μας», σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε τόσο στα γαλλικά όσο και στα αγγλικά.

Οπως παρατηρούν οι αναλυτές, δεν ήταν μόνο μια ιστορική στιγμή καθώς ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 70 χρόνια που ένας βασιλιάς εκφώνησε τον παραδοσιακό λόγο του μονάρχη αλλά ήταν και μια βαθιά συναισθηματική στιγμή, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην «αγαπημένη του μητέρα» μιλώντας για την «κληρονομιά» που άφησε πίσω της η βασίλισσα Ελισάβετ και την «αφοσίωσή της στην υπηρεσία» της πατρίδας.

Συνολικά για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει προγραμματίσει να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο 21 νόμους, χωρίς όμως να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προλάβει καθώς για πολλούς αναλυτές το 2024 θα είναι μια εκλογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, New York Times, Reuters

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ