ESG+Stories

Η ηχηρή απόσυρση της Αργεντινής από την COP29

Η προτελευταία ημέρα εργασιών για την πρώτη εβδομάδα της COP29 σημαδεύτηκε από την αποχώρηση σύσσωμης της Αργεντίνικης αποστολής, υπό τον πρωθυπουργό Χαβιέρ Μιλέι.  
Η ηχηρή απόσυρση της Αργεντινής από την COP29

Ο Αργεντίνος Πρωθυπουργός κέρδισε τις εκλογές το 2023 με ποσοστό 56%, απέναντι στον σοσιολδημοκράτη αντίπαλό του Σέρχιο Μάσα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως φιλελεύθερο και λιμπερταριανιστή, και απορρίπτει τα ΜΜΕ τα οποία πολλές φορές τον αναγράφουν ως «ακροδεξιό», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αριστερά ονοματίζει δεξιό και ακροδεξιό, με όσους δεν συμφωνεί». Ο Μιλέι ακολουθεί μια πολιτική λιτότητας και περικοπών κυρίως σε δημόσιες δομές. Τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το πάγωμα του προϋπολογισμού των δημόσιων πανεπιστημίων, όπως και το κλείσιμο του εθνικού πρακτορείου Τύπου της Αργεντινής Télam και πολλών υπουργείων, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης έχει μειώσει σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση για συσσίτια στα φτωχότερα προάστια του Μπουένος Άιρες. Οι μέχρι τώρα κινήσεις του έχουν ενίοτε προκαλέσει και μαζικές διαδηλώσεις, όπως αυτή του Απριλίου του 2024 κατά της λιτότητας, όπου συγκεντρώθηκαν 150.000 διαδηλωτές.

.

Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή οι απόψεις του είναι πότε κοντινές, πότε εντελώς αυτούσιες με αυτές του «πολιτικού προτύπου» του που δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τράμπ. Στο παρελθόν μάλιστα είχε αποκαλέσει τους επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα «τεμπέληδες σοσιαλιστές», ενώ συνολικά την κλιματική αλλαγή ως «σοσιαλιστικό ψέμα». Πέρσι ωστόσο στην COP28 στο Ντουμπάι, υψηλοί εκπρόσωποι του Μιλέι είχαν δηλώσει σαφώς πως η Αργεντινή θα παραμείνει στη Συμφωνία των Παρισίων, όχι από περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά επειδή αυτό «ζητάει η αγορά». Συγκεκριμένα είχαν πει:  «Θα τηρήσουμε όλες τις περιβαλλοντικές μας συμφωνίες. Ο Μιλέι είναι φιλελεύθερος, είναι ελευθεριακός και πιστεύει στις δυνάμεις της αγοράς. Και η αγορά απαιτεί να συμπεριληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Την Τετάρτη, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Mιλέι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν την  πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Μιλώντας στον Guardian, η υφυπουργός Περιβάλλοντος της Αργεντινής, Ana Lamas - η πιο υψηλόβαθμη εκπρόσωπος της χώρας για το κλίμα και τη φύση μετά τη διάλυση του υπουργείου Περιβάλλοντος από τον Milei - επιβεβαίωσε την απόφαση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Climatica. «Είναι αλήθεια. Έχουμε οδηγίες από το υπουργείο Εξωτερικών να μην συμμετέχουμε πλέον. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας πω», δήλωσε η ίδια. Η Lamas δήλωσε ότι η απόφαση ισχύει μόνο για το Cop29, όταν ρωτήθηκε αν η Αργεντινή σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συμφωνία του Παρισιού.

Έχει σημασία να τονίσουμε ότι η Αργεντινή κατατάσσεται ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής και είναι η 24η μεγαλύτερη χώρα σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους και εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, ενώ κατέχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου και τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η χθεσινή κίνηση πάντως, συνδυαστικά με την στενή σχέση του Τράμπ με τον Μιλέι έχουν δημιουργήσει ένα θολό τοπίο σε σχέση με την πορεία που θα χαράξει η Αργεντινή για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Οι δύο αρχηγοί μάλιστα θα συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα στο εξοχικό σπίτι του Ντόναλντ Τράμπ, την γνωστή έπαυλη Μαλ-α-Λάνγκο, μαζί και με τον Ίλον Μάσκ. Ο Μασκ άλλωστε τον Ιανουάριο είχε αναρτήσει στο Χ φωτογραφία με τον Μιλέι γράφοντας «Επενδύστε στην Αργεντινή».

Η αποχώρηση της αποστολής σχολιάστηκε δικαίως από πολλούς, εκτός από τον πρόεδρο της COP29, Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Η Κάρλα Τσαβάρια, ειδικός στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ότι η απόφαση της Αργεντινής να αποχωρήσει από τις συνομιλίες του Cop29 θα είναι κακή για το μέλλον της.

«Η Αργεντινή αποσύρει την αντιπροσωπεία της από το Cop29 στο Μπακού, χάνοντας τη φωνή της στις διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση του κλίματος. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την εξασφάλιση πόρων κατά της κλιματικής κρίσης, η χώρα μένει εκτός, αποδυναμώνοντας το μέλλον της και την ικανότητά της να προσαρμοστεί», έγραψε στο X.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ