ESG+Stories

Πρωτοβουλία πνοής για την προστασία των δασών μας και τον εθελοντισμό

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας και θα διαρκέσει έως το 2024. .
Πρωτοβουλία πνοής για την προστασία των δασών μας και τον εθελοντισμό

Με τα σημάδια της περσινής καταστροφικής αντιπυρικής περιόδου να είναι ακόμα νωπά, το ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability), αναλαμβάνουν δράση, σε πανελλαδικό επίπεδο, και ξεκινούν ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας. Μια πρωτοβουλία πνοής που απαρτίζεται από πληθώρα δράσεων με στόχο την κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των συγκεκριμένων ομάδων στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας και θα διαρκέσει έως το 2024.

.

«Ο ΔΕΣΜΟΣ, με στόχο να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η προσφορά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην κάλυψη αναγκών της κοινωνίας των πολιτών με μεγάλη χαρά συνδράμει στο έργο υποστήριξης εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας», δήλωσε η Έμιλυ Κέρν, Γενική Διευθύντρια του Δεσμού. «Η συνέργεια μεταξύ των δωρητών του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΜΚΣ Δεσμός, του WWF Ελλάς και του HIGGS αποτελεί φωτεινό παράδειγμα “ισχύος εν τη ενώσει” για το κοινό καλό. Αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο του εθελοντισμού στην δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, σχεδιάσαμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας σε όλη την Ελλάδα».

Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των δασικών πυρκαγιών, συνεισφέροντας καίρια στο έργο των αρμόδιων κρατικών φορέων, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία. Σε πολλές περιπτώσεις, πρώτες οι εθελοντικές ομάδες εντοπίζουν στην έναρξή τους, σημαντικά περιστατικά δασικών πυρκαγιών και συνεισφέρουν στην άμεση αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, η προσπάθεια και η καθοριστική συμβολή τους δυστυχώς, δεν συνοδεύεται από την επαρκή ενίσχυση σε υλικό εξοπλισμό, αλλά και την απαραίτητη εξειδικευμένη τεχνογνωσία που απαιτείται. Οι εθελοντές έχουν επιτακτική ανάγκη σε απαραίτητα εφόδια, εξοπλισμό και εκπαίδευση για να συνεχίζουν να αποτελούν έναν κρίσιμο κρίκο του εθνικού συστήματος δασοπυροπροστασίας.

Με αυτό ως δεδομένο, η πρωτοβουλία ενίσχυσης θα κινηθεί σε δύο παράλληλους άξονες: α) τη σημαντική ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων σε υλικό εξοπλισμό και β) την κατάρτιση για τις δασικές πυρκαγιές μέσω εξειδικευμένων εργαστηρίων.

Συγκεκριμένα, μέσα από τον πρώτο άξονα, θα γίνει η καταγραφή, αξιολόγηση και ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων. Μαζί με τις ομάδες θα καταγραφούν και θα ιεραρχηθούν οι ανάγκες τους σε εξοπλισμό και μέσα, ώστε να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενίσχυσης και να τους διατεθεί εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους. Η ενίσχυση θα αφορά συνολικά 50 εθελοντικές ομάδες απ΄όλη τη χώρα που θα επιλεγούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης (π.χ. η δασοπυροπροστασία θα πρέπει να είναι η κύρια δραστηριότητα της ομάδας, δραστηριοποίηση σε περιοχή με ιστορικό δασικών πυρκαγιών και υψηλό δείκτη κινδύνου στο μέλλον), καθώς και δοκιμασμένης μεθοδολογίας, μέσω στοχευμένου ερωτηματολογίου για τη διερεύνηση των αναγκών των ομάδων αλλά και επιτόπιων επισκέψεων.

Σκοπός του δεύτερου άξονα είναι η πραγματοποίηση εξειδικευμένων εργαστηρίων κατάρτισης για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και την αποκατάσταση καμένων δασικών εκτάσεων, από επιστήμονες με πολυετή εμπειρία του αντικειμένου. Το πρόγραμμα της κατάρτισης αφορά όλες ανεξαιρέτως τις εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας που λειτουργούν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας με έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν βαρύ ιστορικό δασικών πυρκαγιών και έντονη παρουσία εθελοντικών ομάδων. Τα εργαστήρια, με δωρεάν συμμετοχή για τις ομάδες, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις των εθελοντών, ώστε να επιχειρούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Τα εργαστήρια κατάρτισης έχουν ήδη ξεκινήσει με την ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 265 εκπροσώπων και 53 εθελοντικών ομάδων, σε Αττική, Σάμο, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο.

«Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας λειτουργούν πάντα με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, προβάλλοντας παράλληλα, ένα ισχυρό ανθρώπινο, αλλά και φιλο-περιβαλλοντικό κίνητρο», τόνισε η Παναγιώτα Μαραγκού, επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς. «Στον στόχο για μείωση της έντασης και των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας αποτελούν βασικό πυλώνα τόσο για την καταστολή όσο και για την πρόληψη και γι΄αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα μπορέσουμε να τις υποστηρίξουμε με ουσιαστικό τρόπο μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το όραμά μας είναι αυτό το έργο να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των εθελοντικών ομάδων σε εξοπλισμό, αλλά και τεχνογνωσία για τα επόμενα χρόνια ώστε να επιχειρούν με επάρκεια, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια».

«Βασικός στόχος του HIGGS είναι η ενίσχυση της λειτουργίας όλων των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και κοινωφελών εγχειρημάτων της χώρας ώστε να είναι αποτελεσματικότερες και βιώσιμες, μέσα από την προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαμορφωμένων έτσι ώστε να καλύπτουν τις ειδικές ανάγκες τους», συμπλήρωσε ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS. «Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες κοινωφελούς προσφοράς εδώ και πολλές δεκαετίες στη χώρα μας, συμβάλλοντας ενεργά και ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των συμπολιτών μας. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτήν τη συλλογική προσπάθεια ενίσχυσής τους, μέσα από την οργάνωση εξειδικευμένων εργαστηρίων κατάρτισης, τα οποία ευελπιστούμε ότι θα τους δώσουν όλα τα εφόδια για να συνεχίσουν με επιτυχία το πολύτιμο έργο τους».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ