Όταν μαθαίνεις για τη δράση τοπικών οργανώσεων, που έχουν δημιουργηθεί από πολίτες οι οποίοι ονειρεύονται μία πραγματική αειφόρο ανάπτυξη του τόπου τους, πλημμυρίζεις αισιοδοξία… Ύστερα αντιλαμβάνεσαι σε τι τοίχους πέφτουν επάνω αυτές οι μεμονωμένες προσπάθειες, επειδή ακριβώς τους λείπουν ορισμένοι σημαντικοί γνωστικοί και οργανωσιακοί πόροι. Η «Συμμαχία για την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη (ΣυμΑΤΑ)» ήρθε για να γεφυρώσει αυτό το χάσμα, απαντώντας στις ανάγκες των οργανώσεων που έγιναν μέλη της για δικτύωση, ενδυνάμωση, γνώση και οργανωσιακή ανάπτυξη.
.
Τα αποτελέσματα του έργου αυτού, το οποίο υλοποιήθηκε το περασμένο έτος στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund και βαίνει προς ολοκλήρωση, παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και το Green Tank.
Η ΣυμΑΤΑ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται τον Ιανουάριο του 2022, με στόχο την αναζωογόνηση της υπαίθρου από τις ίδιες τις κοινότητές της, μέσω της δικτύωσης και ενδυνάμωσης των περιφερειακών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Σήμερα, το «Δίκτυο Μελών» της ΣυμΑΤΑ αριθμεί 12 οργανώσεις που με τη δράση τους δείχνουν τον δρόμο για μία πραγματική, αειφόρο ανάπτυξη των τόπων τους. Καινοτόμο στοιχείο της ΣυμΑΤΑ είναι και η πλαισίωση του «Δικτύου Μελών» από την «Ομάδα Πρωτοβουλίας» που αποτελείται από 6 εθνικούς φορείς.
Πρώτος σταθμός ήταν η χαρτογράφηση των δράσεων και των αναγκών υποστήριξης των οργανώσεων-μελών της ΣυμΑΤΑ, κατά την οποία διαπιστώθηκε η ανάγκη για τη δικτύωση και ενδυνάμωσή τους, τόσο σε επίπεδο γνώσης όσο και οργανωσιακής ανάπτυξης. Κατά τους επόμενους μήνες σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πρόγραμμα σε θεματικές που τα ίδια τα μέλη ανέδειξαν μέσω της χαρτογράφησης. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε εντατικά διαδικτυακά, διαδραστικά σεμινάρια συνολικής διάρκειας 36 ωρών στην Εξεύρεση Πόρων, την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη και τη Συνηγορία. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και διαδικτυακές συναντήσεις συμβουλευτικής, συνολικής διάρκειας 30 ωρών, γύρω από τη διαμόρφωση στρατηγικού σχεδίου, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και εθελοντών, την επικοινωνία και εξειδικευμένα νομικά ζητήματα καθώς και συνεδρίες καθοδήγησης (mentoring).
Το κλείσιμο της χρονιάς επισφραγίστηκε με μία διήμερη δια ζώσης συνάντηση των 18 μελών της ΣυμΑΤΑ, όπου μέσω συμμετοχικών εργαστηρίων τέθηκαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του οδικού χάρτη της ΣυμΑΤΑ και τη σκιαγράφηση της κοινής ταυτότητας. Οι δύο θεματικές που αναδείχθηκαν, κατά τη διάρκεια των εν λόγω εργαστηρίων, ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και ο βιώσιμος εναλλακτικός τουρισμός, οι οποίες θα αποτελέσουν και τις βασικές προτεραιότητες του νεοσύστατου αυτού Δικτύου.
H Μιράντα Βατικιώτη, διαχειρίστρια του έργου στο MedINA, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η αειφόρος ανάπτυξη μέσω της ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων είναι ένα σπουδαίο στοίχημα. Η επίτευξη των στόχων μας σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πως δεν σταματάμε – για την ακρίβεια τώρα ξεκινάμε!».
«Για να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και τοπικής ανάπτυξης που αναζητούν οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών από διαφορετικές γωνιές της χώρας μας θα χρειαστούν συντονισμένες και συλλογικές δράσεις συνηγορίας, για τις οποίες θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού», δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια πολιτικής του Green Tank, που είναι εταίρος στο έργο.
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο Νίκος Κυριακίδης, Σύμβουλος Ερευνητής, Innovation & Social Impact Hub Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, υποστήριξε: «Η πρώτη μου σκέψη για τη ΣυμΑΤΑ ήταν… άλλο ένα δίκτυο… Έναν χρόνο μετά, η άποψή μου είναι ότι εδώ μας περιμένουν ωραία πράγματα και δημιουργικοί άνθρωποι!».
Το «Δίκτυο Μελών» εκπροσώπησαν ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος από το Μεσολόγγι των Ντόπιων και η Ηρώ Μπενεσσάια από τους Ενεργούς Πολίτες Αίγινας, οι οποίοι μοιράστηκαν με ενθουσιασμό την εμπειρία τους: «Η συμμαχία είναι η απάντηση στο ερώτημα πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε την αλλαγή που ονειρευόμαστε. Το πρόγραμμα της ΣυμΑΤΑ μάς ενδυνάμωσε, δείχνοντας τους πιθανούς δρόμους, τα εργαλεία και τις γνώσεις που είναι απαραίτητα για την επίτευξη των στόχων μας».
Τέλος, η Βεατρίκη Γιαννόγλου, Programme Officer στο Active citizens fund, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και τόνισε: «Το έργο ΣυμΑΤΑ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποτελεσμάτων, που μπορούν να επιτευχθούν όταν υπάρχει δικτύωση αλλά και συλλογική και συμμετοχική δράση μεταξύ φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών».
Το έργο «Συμμαχία για την Αειφόρο Τοπική Ανάπτυξη (ΣυμΑΤΑ)» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το MedINA και εταίρο το The Green Tank.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.
Τα μέλη της ΣυμΑΤΑ
Ομάδα Πρωτοβουλίας:
- Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)»
- Δεξαμενή σκέψης «The Green Tank», Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
- Ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός «Αμερικανική Γεωργική Σχολή»
- Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Cyclades Preservation Fund (CPF)»
- Κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου»
- «Εργαστήριο Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού (Εργ.Ο.Πολι.Σ.Σ.)» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δίκτυο Μελών:
- Ανεμόεσσα
- Απάνω Μεριά Σύρου
- Βιώσιμη Ανάπτυξη – cob.gr
- Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (ΙΔΕΑΠΘ)
- Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ)
- Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων (ΚΑΝΕ)
- Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης
- Πίνδος Περιβαλλοντική
- Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ορεινής Περιοχής Ξάνθης
- Το Μεσολόγγι των Ντόπιων – Messolonghi by locals
- Το Νότιο Σέλας – The Southern Lights
- Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας