Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών αρχίζει την επόμενη εβδομάδα ακροάσεις σχετικά με τη νομική υποχρέωση των χωρών να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες που έχει για τα κράτη η συμβολή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να επηρεάσει τις δικαστικές διενέξεις παγκοσμίως.
.
Αν και οι συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) δεν είναι δεσμευτικές, έχουν νομική και πολιτική σημασία. Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η ενδεχόμενη γνωμοδότηση του ΔΔΔ για την κλιματική αλλαγή θα αναφερθεί πιθανότατα σε αγωγές με γνώμονα την κλιματική αλλαγή σε δικαστήρια από την Ευρώπη έως τη Λατινική Αμερική και πέραν αυτής.
Οι ακροάσεις ξεκινούν μια εβδομάδα αφότου τα αναπτυσσόμενα έθνη κατήγγειλαν ως θλιβερά ανεπαρκή μια συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής COP29 για τις χώρες να παράσχουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα μέχρι το 2035 για να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Ο Ralph Regenvanu, ειδικός απεσταλμένος του Βανουάτου για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα και να διατεθούν περισσότερα χρήματα στα φτωχότερα έθνη που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της κλιματικής αλλαγής, όπως το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού.
Νωρίτερα φέτος, το κορυφαίο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης έκρινε ότι η ελβετική κυβέρνηση παραβίασε τα δικαιώματα των πολιτών της επειδή δεν έκανε αρκετά για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αλλά απέρριψε επίσης δύο άλλες υποθέσεις, επισημαίνοντας την πολυπλοκότητα του αυξανόμενου κύματος προσφυγών για το κλίμα.
Το Βανουάτου, ένα από τα μικρά αναπτυσσόμενα έθνη που πίεσαν για συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΔ, λέει ότι υφίσταται δυσανάλογα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα των όλο και πιο έντονων καταιγίδων και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Το Βανουάτου θα είναι η πρώτη από τις 98 χώρες και τους δώδεκα διεθνείς οργανισμούς που θα παρουσιάσουν επιχειρήματα στο ΔΔΔ, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο. Είναι το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση διεθνών διαφορών μεταξύ κρατών και μπορεί να του ανατεθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να γνωμοδοτεί συμβουλευτικά.
Το 2023, η συνέλευση του ζήτησε επίσημη γνωμοδότηση για ζητήματα όπως οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία του κλιματικού συστήματος και το κατά πόσον τα μεγάλα κράτη που συμβάλλουν στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μπορούν να είναι υπεύθυνα για ζημίες, ιδίως σε μικρά νησιωτικά έθνη.
«Καθώς η COP29 απέτυχε να δώσει μια σαφή κατεύθυνση για την κλιματική δικαιοσύνη και τη φιλοδοξία, οι όποιες εξελίξεις από το ΔΔΔ θα αποκτήσουν τώρα μεγαλύτερη βαρύτητα», δήλωσε η Lea Main-Klingst, δικηγόρος της ClientEarth.
Εκτός από τα μικρά νησιωτικά κράτη και πολυάριθμες δυτικές και αναπτυσσόμενες χώρες, το δικαστήριο θα ακούσει επίσης τις δύο μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Η ομάδα παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ θα εκθέσει επίσης τις απόψεις της.