ESG+Stories

Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ ενισχύουν τους νόμους για την βιωσιμότητα της μόδας

Τα νομοσχέδια στοχεύουν στην ανακύκλωση και ανάκτηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, στα αντίποινα κατά των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, στη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού και στα επικίνδυνα απόβλητα.
Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ ενισχύουν τους νόμους για την βιωσιμότητα της μόδας

Kαθώς η ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ για τη μόδα, συμπεριλαμβανομένου του Americas Act, συνεχίζει να καθυστερεί, οι πολιτείες παίρνουν τη νομοθεσία για τα υφάσματα και τα ενδύματα στα χέρια τους. 

.

Δύο πρόσφατα ψηφισμένα νομοσχέδια από την Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, καθώς και προτεινόμενη νομοθεσία στη Μασαχουσέτη και την πολιτεία της Ουάσινγκτον, δημιουργούν δυναμική στον κλάδο γύρω από την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Τα νομοσχέδια στοχεύουν στην ανακύκλωση και ανάκτηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, στα αντίποινα κατά των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, στη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού και στα επικίνδυνα απόβλητα.

«Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν έχει υπάρξει μεγάλη δράση», δήλωσε ο Nate Herman, ανώτερος αντιπρόεδρος πολιτικής στην Αμερικανική Ένωση Ένδυσης και Υπόδησης. «Αυτό οφείλεται στο αδιέξοδο που παρατηρείται [στο Κογκρέσο] και το οποίο πιθανότατα θα συνεχιστεί. Ο κλάδος της μόδας [ξοδεύει] απλώς πολύ χρόνο προσπαθώντας να υποβάλει διάφορες εκθέσεις για να συμμορφωθεί με διάφορα πράγματα και στην πραγματικότητα δεν προχωράμε τον κλάδο προς τα εμπρός».

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom υπέγραψε τον νόμο για την υπεύθυνη ανάκτηση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων τον Σεπτέμβριο του 2024. Το SB707, που εισήχθη το 2023, θα καθιερώσει το πρώτο πρόγραμμα Extended Producer Responsibility, ή EPR, της χώρας για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθιστώντας τους παραγωγούς ενδυμάτων υπεύθυνους για το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων τους. Αυτή η νομοθεσία, που επηρεάζει τις εταιρείες που κερδίζουν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις, θα καταστήσει τις μάρκες υπεύθυνες για ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων μετά την κατανάλωση.

«Αυτό σημαίνει πλέον ότι είναι υπεύθυνοι να συλλέγουν ή να εφαρμόζουν προγράμματα επιστροφής, επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και ανακύκλωσης, καθώς και κίνητρα για τον επανασχεδιασμό των προϊόντων για τη βιωσιμότητα, υποστηρίζοντας καλύτερα την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την επισκευή», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα η Rachel Kibbe, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της American Circular Textiles and Circular Services Group. «Για τους καταναλωτές, μπορεί να οδηγήσει σε πιο προσιτές επιλογές επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και ανακύκλωσης και ιδανικά σε πιο βιώσιμα προϊόντα, αν και μπορεί επίσης να επηρεάσει ελαφρώς τις τιμές των προϊόντων. Σε τελική ανάλυση, η EPR στοχεύει στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στο να καταστήσει την υπεύθυνη κατανάλωση και τη διαχείριση στο τέλος του κύκλου ζωής ευκολότερη και πιο προσιτή για όλους».

Τα εμπορικά σήματα θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με Οργανισμούς Ευθύνης Παραγωγού, ή PRO, που συνήθως διοικούνται από τα ίδια τα εμπορικά σήματα, για να διασφαλίσουν ότι πληρούν τις κανονιστικές και οικονομικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος EPR. 

Η Katie Pettibone, σύμβουλος πολιτικής της δικηγορικής εταιρείας Arnold & Porter, συνέστησε στις εταιρείες να αναζητήσουν PRO που ήδη υπάρχουν. Συνέστησε στις εταιρείες να συνεργαστούν άμεσα με το CalRecycle, το Τμήμα Ανακύκλωσης και Ανάκτησης Πόρων της Καλιφόρνιας, καθώς τα αρχικά στάδια του νομοσχεδίου αυτού θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος, ενώ η πλήρης εφαρμογή του αναμένεται μέχρι το 2030.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ