Το καλοκαίρι στην Ινδία ήταν πάντα ζεστό. Όλο και περισσότερο όμως, δοκιμάζει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια εκδήλωση στην κεντρική Ινδία και χιλιάδες κατέκλυσαν τα νοσοκομεία με συμπτώματα θερμοπληξίας. Εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν και ο υδράργυρος εξακολουθεί να ανεβαίνει: Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου αυτό το Σαββατοκύριακο.
.
Η πιο άμεση λύση είναι σχετικά προσιτή, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Η ζήτηση για κλιματιστικά αυξάνεται κατακόρυφα σε αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, θα προστεθούν ένα 1 δισεκατομμύριο πρόσθετα κλιματιστικά στον πλάνητη πριν από το τέλος της δεκαετίας. Αυτό που είναι καλό για τη δημόσια υγεία και την οικονομική παραγωγικότητα- είναι αναμφισβήτητα κακό για το κλίμα, και την παγκόσμια συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση των πιο επιβλαβών ψυκτικών υγρών.
Η εξέλιξη αυτή έχει εκτεταμένες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη. Η αγορά ενός κλιματιστικού είναι επιτακτική σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κακό ύπνο και μειωμένη γνωστική απόδοση επιβαρύνοντας την παραγωγικότητα τους και μειώνοντας κατά συνέπεια την οικονομική παραγωγή.
Σε μια μελέτη που εξέτασε χιλιάδες ινδικά εργοστάσια με διαφορετικές ρυθμίσεις ψύξης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα μειωνόταν κατά περίπου 2% για κάθε αύξηση του βαθμού Κελσίου.
Όμως, τα κλιματιστικά απειλούν να επιδεινώσουν την κλιματική κρίση της οποίας η θερμοκρασία είναι μια συνέπεια που αμβλύνουν. Οι περισσότερες μονάδες χρησιμοποιούν ένα ψυκτικό που είναι πιο βλαβερό από το διοξείδιο του άνθρακα. Στην Ινδία για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν μόνο τις φθηνότερες και πιο ενεργειακά αναποτελεσματικές μονάδες.
Στις γειτονιές της εργατικής τάξης του Δελχί, για πολλούς, η πρόσβαση σε κλιματισμό είναι θέμα επιβίωσης. Η Πίγου Χαλντάρ, που εργάζεται ως καμαριέρα, είπε ότι η παράγκα της μετατρέπεται σε φούρνο το καλοκαίρι. Η τσίγκινη στέγη ζεσταίνεται αρκετά ώστε να μαγειρεύονται πάνω της ροτι.
Όταν γεννήθηκε ο γιος της το 2016, υπέφερε από πυρετό από τη ζέστη. Για να αντέξει οικονομικά ένα φθηνό κλιματιστικό, η Χαλντάρ σταμάτησε να αγοράζει ρούχα, μείωσε τα γεύματα, πήρε δάνειο και διπλασίασε τον αριθμό των σπιτιών που καθάριζε.
Για την Ινδία, η πρόκληση είναι να υιοθετήσει πιο καθαρές τεχνολογίες πριν εκατομμύρια νέοι καταναλωτές αγοράσουν τα πιο επιβαβλή κλιματιστικά, δεσμεύοντας τη χρήση τους για άλλη μια δεκαετία.
Πηγή: Βloomberg/Kaθημερινή