Αντιμέτωπη με αγωγή ήρθε η ΕΕ, καθώς ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι κλιματικοί στόχοι που έχουν καθοριστεί για τη γεωργία, τα απόβλητα, τις μεταφορές και τη βιομηχανία μέχρι το τέλος της δεκαετίας δεν βασίζονται στην καλύτερη δυνατή επιστημονική τεκμηρίωση και, ως εκ τούτου, είναι «κατάφωρα ανεπαρκείς».
.
Όπως επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του ο Guardian, το Climate Action Network (CAN) Europe και το Global Legal Action Network (GLAN) κατέθεσαν την αγωγή επίσημα ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ νωρίτερα φέτος και έχει προωθηθεί με ταχείς ρυθμούς.
Αν και οι στόχοι των 27 κρατών-μελών της ΕΕ αυστηροποιήθηκαν πέρσι, αφού έθεσαν στο επίκεντρο την μείωση των εκπομπών για το 2030 στο 55%, οι ΜΚΟ θεωρούν ότι αυτή η αναθεώρηση δεν είναι αρκετά φιλόδοξη, ώστε να μπορεί να «συμμορφωθεί» με τις συνθήκες της ΕΕ, τον χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ και τη συμφωνία του Παρισιού.
Υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε αξιολογήσει κατά πόσον οι στόχοι ευθυγραμμίζονται με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη το πολύ κατά 1,5C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πέραν των οποίων, μακροπρόθεσμα, αναμένονται οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Και λένε ότι θα έπρεπε να έχει αξιολογήσει κατά πόσον κάνει το μερίδιο που της αναλογεί με βάση τα παγκόσμια πρότυπα και κατά πόσον είναι εφικτό να κάνει περισσότερα.
Αμφισβητούν επίσης την εκτίμηση επιπτώσεων του κανονισμού, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε εξετάσει πώς ο κανονισμός επηρεάζει θεμελιώδη δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην προστασία του περιβάλλοντος.