Η κλιματική κρίση αποτελεί μέγιστη πρόκληση και για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς οι αμερικανικοί κολοσσοί αυξάνουν τα ασφάλιστρα ή δεν ασφαλίζουν πλέον καθόλου, με φόντο την αυξανόμενη συχνότητα και την ένταση των φυσικών καταστροφών. Εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών θα μπορούσαν να δουν τα ασφάλιστρά τους να εκτοξεύονται στα ύψη τα επόμενα χρόνια εν μέρει λόγω της επιδείνωσης των κλιματικών καταστροφών, όπως δείχνουν νέα στοιχεία. Ανάλυση της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής ομάδας First Street Foundation δείχνει ότι τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν για σχεδόν 39 εκατ. σπίτια και εμπορικά ακίνητα –δηλαδή περίπου το 27% των ακινήτων στις ΗΠΑ– καθώς οι εταιρείες αγωνίζονται να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος της ανοικοδόμησης έπειτα από καταστροφές. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για ακόμη ένα ανησυχητικό σημάδι για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς στις ΗΠΑ.
.
Τα τελευταία χρόνια, μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες αποχώρησαν ή σταμάτησαν να ασφαλίζουν σε «κόκκινες» περιοχές, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και η Λουιζιάνα, εν μέρει επικαλούμενες τους αυξημένους κινδύνους από το κλίμα, όπως οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές και οι ισχυρότεροι τυφώνες. Ενώ τα ασφάλιστρα όμως έχουν ήδη αυξηθεί στις πιο ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές πολιτείες, η First Street διαπίστωσε ότι αυξάνονται και σε άλλα μέρη που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα. Ο ασφαλιστικός κλάδος μόλις αρχίζει να αποτιμά το κόστος της κλιματικής αλλαγής, εξηγεί ο Τζέρεμι Πόρτερ, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων στη First Street, ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης. «Είμαστε ακόμη στην αρχή της αποτίμησης του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής στον ασφαλιστικό κλάδο. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται στις αυξανόμενες ζημιές λόγω καταστροφών», είπε στο CNN. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτό σημαίνει επίσης λιγότερες επιλογές μεταξύ των εταιρειών, καθώς οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αποχωρούν από περιοχές υψηλού κινδύνου ή περιορίζουν την κάλυψη. Σχεδόν 7 εκατ. ακίνητα, σχεδόν 1 στα 20 κτίρια δηλαδή, καταβάλλουν υψηλότερα ασφάλιστρα ή έχουν απορριφθεί από ασφαλιστικές εταιρείες, διαπίστωσε η μελέτη. Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων βρίσκεται είτε στην Καλιφόρνια, που είναι επιρρεπής σε πυρκαγιές και πλημμύρες, είτε στη Φλόριντα, τη Λουιζιάνα και στο Τέξας, που βιώνουν συχνά καταστροφικούς τυφώνες. Το φαινόμενο όμως αποκτά εθνικές διαστάσεις, καθώς οι φυσικές καταστροφές πλήττουν πλέον πολιτείες όπως το Βερμόντ, που πλημμύρισε φέτος το καλοκαίρι, το Κεντάκι και η Δυτική Βιρτζίνια.
Το κόστος της ασφάλισης δεν αυξάνεται μόνο στις «επικίνδυνες» περιοχές αλλά και σε αυτές με μικρότερους κινδύνους.
Ενώ τα ασφάλιστρα αρχίζουν να αυξάνονται στην αγορά ιδιωτικών ασφαλίσεων, το φαινόμενο έχει ήδη αγγίξει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Πλημμύρας (NFIP), καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσαρμόστηκε από το 2021 για να ανταποκριθεί στο κόστος των ισχυρότερων καταιγίδων. Οι επιρρεπείς στις πλημμύρες περιοχές του Κόλπου του Μεξικού πρόκειται να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά από τις αυξήσεις ασφαλίστρων, καθώς το σχέδιο θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια. Στο Plaquemines Parish της Λουιζιάνα, τα στοιχεία της FEMA δείχνουν ότι τα ασφάλιστρα θα εκτοξευθούν κατά 545%, από 842 σε 5.431 δολάρια ετησίως, ενώ στην κομητεία Κόλιερ της Φλόριντα –η οποία επλήγη πέρυσι από τον τυφώνα «Ιαν»– η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι από περίπου 1.050 δολάρια ετησίως σε σχεδόν 4.000 δολάρια.
Αντιμέτωποι με τεράστια ασφάλιστρα, ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών που δεν έχουν στεγαστικό δάνειο επιλέγουν να αφήσουν τα ακίνητά τους ανασφάλιστα, μένοντας απροστάτευτοι σε περίπτωση καταστροφής, λέει η Εϊμι Μπαχ, εκτελεστική διευθύντρια της United Policyholders. Το φαινόμενο θα έχει συνέπειες πέραν της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς η απουσία ασφάλισης αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, επηρεάζοντας τις ίδιες τις τιμές των κατοικιών. «Οι επίδοξοι αγοραστές ακινήτων είναι λογικό να αναρωτηθούν πόσο θα κοστίσουν τα ασφάλιστρα και αν μπορεί το ακίνητο να ασφαλιστεί. Εάν η απάντηση είναι ότι η ασφάλιση είναι πραγματικά ακριβή και δύσκολο να αποκτηθεί, τότε οι ενδιαφερόμενοι δεν πρόκειται να πληρώσουν τόσο πολλά γι’ αυτό το σπίτι, γιατί απλώς δεν αξίζει τόσο πολύ», λέει ο Ντέιβιντ Τζόουνς, πρώην επίτροπος ασφάλισης στην Καλιφόρνια.
Πηγή: Καθημερινή