ESG+Stories

Η ΕΑΤ προτείνει στις τράπεζες νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των κινδύνων ESG

Η ΕΑΤ αντιμετωπίζει τους κινδύνους ESG και κλιματικής αλλαγής με νέες προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με διαβούλευση που θα είναι ανοιχτή έως τις 18 Απριλίου.
Η ΕΑΤ προτείνει στις τράπεζες νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των κινδύνων ESG

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) συνέταξε νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αξιολογούν, να μετρούν, να διαχειρίζονται και να παρακολουθούν τους κινδύνους που συνδέονται με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς παράγοντες και παράγοντες διακυβέρνησης (ESG) και τη μετάβαση της ΕΕ σε μια «κλιματικά ουδέτερη» οικονομία.

.

Ο ρυθμιστικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι υποστηρίζει ότι μια σειρά από ενεργούς παράγοντες ESG, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικών συγκρούσεων, θέτουν "σημαντικές προκλήσεις" για την οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της ηπείρου, ιδίως στο πλαίσιο του προφίλ κινδύνου και των επιχειρηματικών μοντέλων των ιδρυμάτων, τα οποία, όπως σημειώνει, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες καθώς η ΕΕ πιέζει για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για να μετριάσει τους κινδύνους σε μεγάλο βαθμό, η ΕΑΤ πρότεινε νέες απαιτήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαθέτουν διαδικασίες διαχείρισης που να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον αντίκτυπο που έχουν οι παράγοντες ESG στη χρηματοοικονομική έκθεση.

Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις προτάσεις ξεκίνησε αυτό το μήνα και η ΕΑΤ αναφέρει ότι δέχεται σχόλια μέσω του δικτυακού της τόπου διαβούλευσης έως τις 18 Απριλίου 2024.

Η πρόβλεψη τέτοιων κινδύνων στηρίζεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για τη μετάβαση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ σε μηδενική κατανάλωση μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του νόμου της ΕΕ για το κλίμα.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η απόφαση της αρχής τον Ιούλιο να αρχίσει τη συλλογή δεδομένων ESG σχετικά με τις ποσοτικές γνωστοποιήσεις των ιδρυμάτων για τους κινδύνους ESG, καθώς και η οριστικοποίηση της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (CRD6) τον Δεκέμβριο, η οποία στοχεύει επίσης στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που δημιουργούν οι παράγοντες ESG.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ