Το ποσό της χρηματοδότησης που παρέχεται στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπολείπεται κατά πολύ των 359 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται ετησίως, ακόμη και μετά τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
.
Η χρηματοδότηση από τον ανεπτυγμένο κόσμο έφτασε τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 μετά από αύξηση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό σε ένα έτος από τη συμφωνία του ΟΗΕ στο Παρίσι το 2015 για την προσπάθεια περιορισμού των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.
Οι χώρες ετοιμάζονται να συναντηθούν στο Αζερμπαϊτζάν στην COP29 από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για το κλίμα, σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών στο Μπαγκλαντές και της ξηρασίας στη Βραζιλία.
Το πόσα χρήματα συμφωνούν οι πλουσιότερες χώρες να στείλουν στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό θέμα των συνομιλιών στο Μπακού. «Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει ήδη κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ιδίως τις πιο φτωχές και ευάλωτες. Οι μανιασμένες καταιγίδες ισοπεδώνουν σπίτια, οι πυρκαγιές εξαφανίζουν τα δάση και η υποβάθμιση της γης και η ξηρασία υποβαθμίζουν τα τοπία», ανέφερε σε δήλωσή της η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Inger Andersen.
«Χωρίς δράση, αυτό είναι μια προεπισκόπηση του τι επιφυλάσσει το μέλλον μας και γιατί απλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον κόσμο να μην ασχοληθεί σοβαρά με την προσαρμογή, τώρα». Η χρηματοδότηση της προσαρμογής καλύπτει δραστηριότητες όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων κατά της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η φύτευση δέντρων σε αστικές περιοχές για την προστασία από την ακραία ζέστη και η εξασφάλιση ότι οι υποδομές μπορούν να αντέξουν τους τυφώνες.
Εκτός από τη χρηματοδότηση, οι χώρες χρειάζονται καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο χρήσης της. Ενώ 171 χώρες διαθέτουν πολιτική, στρατηγική ή σχέδιο, η ποιότητα ποικίλλει και ένας μικρός αριθμός εύθραυστων ή επηρεαζόμενων από συγκρούσεις κρατών δεν διαθέτει κανένα, αναφέρει η έκθεση.
Μια ξεχωριστή έκθεση του ΟΗΕ τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι ο κόσμος είναι σε καλό δρόμο για να υπερβεί το στόχο του για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, ανοίγει νέα καρτέλα (2,7 Φαρενάιτ) πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο μέχρι το 2050, και αντ' αυτού κατευθύνεται προς την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,6-3,1 C.