Η Morningstar εντόπισε αύξηση κατά 4 φορές των περιουσιακών στοιχείων ESG μόνο από το 2018 έως το 2019, από 5,5 δισ. δολάρια σε 20,6 δισ. δολάρια. Η συμμετοχή στις Αρχές του ΟΗΕ για τις Υπεύθυνες Επενδύσεις έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα, από 700+ υπογράφοντες με 21 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σε 3000+ υπογράφοντες με πάνω από 100 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Η επένδυση ESG έχει εισέλθει στην επικρατούσα τάση της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Πρόσφατη έρευνα της OnePoll έδειξε ότι περίπου το 62% από εμάς θα επέλεγε να επενδύσει τις συντάξεις και άλλες αποταμιεύσεις του σε επενδύσεις που επηρεάζουν θετικά τόσο την κοινωνία όσο και το περιβάλλον. Μεταξύ των millenials, το 86% δηλώνει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί προτεραιότητα όσον αφορά τις επενδύσεις τους.
Παρά τον αυξανόμενο ενθουσιασμό για τις επενδύσεις ESG, πολλοί ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων διστάζουν εξαιτίας μιας ακαταλαβίστικης σειράς μη επαληθευμένων, αδιαφανών και ασύμβατων πλαισίων μέτρησης.
Τι μπορεί να γίνει για να ξεκαθαρίσει το τοπίο; Πρωταρχικό ρόλο παίζει οι εταιρικές αποκαλύψεις, κάτι που ήδη γίνεται τάση. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ένα από τα πιο συχνά αναφερόμενα γεγονότα είναι το ποσοστό της συνολικής αναφοράς βιωσιμότητας στον S&P 500, τον βασικό δείκτη αναφοράς των ΗΠΑ για τις μεγάλες κεφαλαιοποιήσεις. Πράγματι, το 90% των εταιρειών του δείκτη εξέδωσε έκθεση βιωσιμότητας το 2020, παρουσίαζοντας τεράστια αύξηση από το 20% που ήταν το 2011.
Η υποβολή εκθέσεων για τη βιωσιμότητα θα γίνει πιο κοινή σε όλους τους ευρύτερους δείκτες αναφοράς μετοχών. Εντός του S&P 500, η έκδοση έκθεσης βιωσιμότητας αποτελεί ήδη συνήθη πρακτική. Η ποιότητα και η διασφάλιση αυτών των εκθέσεων θα συνεχίσουν να βελτιώνονται σταθερά, λόγω της αυξημένης χρήσης κοινών πλαισίων όπως το SASB, το TCFD και άλλα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η επίσημη υποβολή εκθέσεων ESG θα επεκταθεί γρήγορα σε εταιρείες εκτός των δεικτών αναφοράς μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ένας δεύτερος παράγοντας που θα βοήθησει στην διελεύκανση των επενδύσεων είναι η θέσπιση ενιαίου κανονισμού. Πώς ήταν πρίν; Το 2010, μερικά εθελοντικά πλαίσια καθοδηγούσαν τις εταιρείες που ανέφεραν δεδομένα ESG, τα οποία στη συνέχεια συγκεντρώνονταν από επενδυτές και εξειδικευμένες υπηρεσίες δεδομένων. Σήμερα όμως, υπάρχει πληθώρα λεπτομερών οδηγιών και εργαλείων για επενδυτές. Τα ρυθμιστικά συστήματα που επιβάλλουν λεπτομερέστερη εταιρική δημοσιοποίηση των στοιχείων ESG θα συνεχίσουν να επεκτείνονται σταθερά. Η θέσπιση προτύπων ESG εκτός των επίσημων κυβερνητικών οργανισμών ευθυγραμμίζεται και γίνεται πιο λεπτομερής. Αυτές οι ήπιες και σκληρές μορφές ρύθμισης τείνουν να είναι προαιρετικές οδηγίες και να διατυπώνονται ευρέως, αλλά γίνονται όλο και πιο επίσημες και υποχρεωτικές.
Το ευρύτερο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ESG θα ενισχύσει τις τάσεις στον όγκο των δεδομένων ESG και θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας πριν από τις ρυθμιστικές τάσεις.