ESG+Stories

10 τουριστικά διαμάντια που απειλούνται με εξαφάνιση από την κλιματική αλλαγή

Εάν θέλετε να επισκεφτείτε κάποιον από τους παρακάτω προορισμούς θα πρέπει να βιαστείτε.
10 τουριστικά διαμάντια που απειλούνται με εξαφάνιση από την κλιματική αλλαγή

Ο κόσμος είναι γεμάτος όμορφα μέρη και πολιτισμούς που θα πρέπει να εξερευνήσετε αν έχετε την ευκαιρία. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να βιαστείτε, καθώς αρκετά από αυτά τα μέρη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω διαφόρων παραγόντων και κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εκτός από εκπληκτικά τουριστικά σημεία, πολλά από αυτά είναι επίσης εμβληματικοί προορισμοί για τους οποίους έχουμε μεγαλώσει διαβάζοντας, όπως το Σινικό Τείχος της Κίνας, η Μαδαγασκάρη και η Βενετία.

.

10. Σινικό Τείχος, Κίνα

Το Σινικό Τείχος της Κίνας λέγεται ότι είναι το μόνο πράγμα που είναι ορατό από το διάστημα. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια, πρόκειται για μια εντυπωσιακή κατασκευή που εκτείνεται για περίπου 5.500 μίλια. Αντί για ένα ενιαίο, συνεχές τείχος, αποτελείται από πολλαπλούς τοίχους – μερικοί από αυτούς παράλληλοι μεταξύ τους – που αρχικά προοριζόταν να απωθήσει τους νομάδες εισβολείς από το βορρά. Ενώ το αρχικό τείχος χτίστηκε κάποια στιγμή τον 3ο αιώνα π.Χ., οι επόμενοι ηγεμόνες συνέχισαν να το ενισχύουν. Το πιο καλοδιατηρημένο τμήμα του Σινικού Τείχους της Κίνας μπορεί να εντοπιστεί στην εποχή των Μινγκ (1368-1644).

Σήμερα είναι σε κακή κατάσταση χάρη στη φθορά που προκαλείται από τη συνεχή έκθεση στον αέρα και τη βροχή, σε συνδυασμό με φυτά που αναπτύσσονται στους τοίχους και επιταχύνουν τη ζημιά. Με τα χρόνια, περίπου το 30% του τείχους έχει χαθεί. Με το κλίμα να γίνεται πιο ακραίο και απρόβλεπτο, το Σινικό Τείχος της Κίνας μπορεί να μην επιβιώσει για πολύ ακόμα, με αποτέλεσμα να χάσουμε ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία στον κόσμο.

9. Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, Αυστραλία

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία είναι εύκολα ένα από τα θαύματα του φυσικού κόσμου. Καλύπτει μια περιοχή άνω των 133.000 τετραγωνικών μιλίων από την ακτή του Κουίνσλαντ και είναι το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο. Εκτός από καταδυτικό αξιοθέατο, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Με τα χρόνια όμως, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, έχασε ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού των κοραλλιών του από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες, κάτι που χειροτέρεψε με τον καιρό. Ένα ισχυρό θαλάσσιο κύμα καύσωνα επιδείνωσε περαιτέρω τη ζημιά, καταστρέφοντας σχεδόν το 50% του ποικίλου –και μάλλον πολύχρωμου– πληθυσμού των κοραλλιών.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2019 των Ηνωμένων Εθνών, μπορεί να χάσουμε περίπου το 70% – 90% όλων των κοραλλιογενών υφάλων στη Γη εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον ρυθμό, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το 2050.

8. Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία της Ιταλίας είναι επίσης γνωστή ως Πλωτή Πόλη ή Πόλη των Γεφυρών, χάρη στο μοναδικό και τεράστιο δίκτυο διασυνδεδεμένων καναλιών της. Εκτός από έναν κεντρικό δρόμο, μερικούς παράδρομους και μικρές γέφυρες, σοκάκια και μονοπάτια πεζοπορίας, οι πλωτές οδοί παραμένουν ο μόνος τρόπος για να εξερευνήσετε την πόλη, καθιστώντας την μια από τις πιο μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες που μπορεί κανείς να έχει.

Η Βενετία όμως αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα που απειλούν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή της. Το μεγαλύτερο είναι η υπερθέρμανση του πλανήτη, καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ήδη αρχίσει να βυθίζει τμήματά της. Οι πλημμύρες γίνονται πιο συχνές και έντονες, καθώς μια πλημμύρα του 2019 κατάφερε να καλύψει περίπου το 70% της πόλης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι πολλά κτίρια στην πόλη αρχίζουν να γέρνουν σταδιακά προς την Ανατολή.

7. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου

Πρόσφατα, μια μελέτη ανέφερε ότι ο Αμαζόνιος – το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο – απελευθερώνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από αυτό που απορροφά. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αν και κοιτάζοντας τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες γνώριζαν ότι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Απλώς δεν ήξεραν ότι θα συνέβαινε τόσο σύντομα.

Προς το παρόν, οι φωτιές συνεχίζονται σε όλη την περιοχή του Αμαζονίου και η τρέχουσα περίοδος πυρκαγιών αναμένεται να είναι ακόμη πιο καταστροφική από την προηγούμενη. Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες για τις πυρκαγιές – συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων επιπέδων βροχόπτωσης τα τελευταία χρόνια – πολλοί ακτιβιστές και τοπικοί παράγοντες κατηγόρησαν τις βιομηχανίες βοείου κρέατος και εκτροφής που λειτουργούν στην περιοχή για τη βίαια εκκαθάριση του δάσους.

6. Παταγονία

Η περιοχή της Παταγονίας βρίσκεται στη νότια πλευρά της Νότιας Αμερικής. Αν και δεν εμφανίζεται στις περισσότερες λίστες δημοφιλών προορισμών, η περιοχή προσφέρει μια ποικιλία από παρθένα φυσικά τοπία για εξερεύνηση, όπως τις Άνδεις, τα φιόρδ, τις λίμνες, τις ερήμους και τις στέπες.

Δυστυχώς, η Παταγονία είναι επίσης ένα από τα πληττόμενα μέρη της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στα μεγάλα υψόμετρά της στις Άνδεις. Οι πάγοι λιώνουν με ανησυχητικό ρυθμό και δεν είμαστε απολύτως σίγουροι γιατί. Το κάλυμμα πάγου της Παταγονίας υποχωρεί γενικά με ταχύτερο ρυθμό από τα περισσότερα μέρη, και αν συνεχίσει έτσι, μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς μέσα σε λίγες δεκαετίες.

5. Μπορντώ, Γαλλία

Δεν χρειάζεται να είστε γνώστης του κρασιού για να γνωρίζετε ότι η περιοχή του Μπορντώ στη Γαλλία είναι συνώνυμη με το εκλεκτό κρασί. Για αιώνες, τα οινοποιεία στο Μπορντώ ήταν μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στον κόσμο, καθώς η ζήτηση για το ποτό παρέμεινε σταθερά υψηλή σε όλη την ιστορία του. Είναι επίσης μια σημαντική πηγή τουρισμού για την περιοχή.

Ωστόσο, με τις καιρικές συνθήκες να “αγριεύουν” λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οινοπαραγωγή σε μεγάλες περιοχές του κόσμου επηρεάζεται, με το Μπορντώ να είναι ένα από τα μέρη που πλήττονται χειρότερα. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το Μπορντώ – μαζί με μέρη όπως η Napa Valley στην Καλιφόρνια – θα πάψει να είναι σημαντικός παραγωγός κρασιού τα επόμενα πενήντα χρόνια.

4. Μαγαδασκάρη

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα νησί που βρίσκεται στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Αφρικής και θεωρείται μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Πάνω από 11.000 είδη είναι ενδημικά στο νησί – που σημαίνει ότι βρίσκονται μόνο εκεί – και οι ερευνητικές ομάδες εξακολουθούν να ανακαλύπτουν νέα είδη σχεδόν κάθε φορά που το επισκέπτονται.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η αποψίλωση των δασών και η υπερβολική συγκομιδή έχουν προκαλέσει την εξαφάνιση ενός μεγάλου κομματιού του τροπικού δάσους, μαζί με την ποικιλόμορφη άγρια ζωή του – για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός των λεμούριων του νησιού μειώνεται ανησυχητικά γρήγορα.

Η εκτεταμένη έρευνα για την περιοχή παραμένει περιορισμένη, αν και από ό,τι γνωρίζουμε, το τροπικό δάσος της Μαδαγασκάρης μπορεί να διατρέχει πραγματικό κίνδυνο να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αποψίλωση των δασών συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό.

3. Εθνικό Πάρκο Glacier

Γνωρίζουμε από καιρό ότι τα μέρη του πλανήτη που είναι καλυμμένα με πάγο θα ήταν από τις πρώτες περιοχές που θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή και μπορούμε ήδη να το δούμε. Από τις Άνδεις μέχρι την Αρκτική έως τα Ιμαλάια, οι πάγοι λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό και δεν έχουμε καν κατανοήσει ακόμη τις πλήρεις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Εθνικό Πάρκο Glacier στη Μοντάνα είναι ίσως η περιοχή που έχει επηρεαστεί περισσότερο. Ένα από τα πρωτότυπα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ, εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα μέρη παγκοσμίως για σκι.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση που έγινε όταν ιδρύθηκε το πάρκο το 1910, είχε περίπου 100 τεράστιους παγετώνες. Ωστόσο, μεταξύ 1966 και 2015, μερικοί από τους μεγαλύτερους παγετώνες στο πάρκο μπορεί να έχουν χάσει έως και το 80% της έκτασής τους.

2. Μαλδίβες

Από τότε που κυκλοφόρησαν οι πρώτες αναφορές για το κλίμα γνωρίζαμε ότι οι Μαλδίβες θα ήταν η πρώτη χώρα που θα επηρεαστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Είναι η χαμηλότερη χώρα στον κόσμο, με πάνω από το 80% των νησιών της να βρίσκονται λιγότερο από 1 μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Καθώς οι θάλασσες αυξάνονται τώρα με ρυθμό κοντά στα τέσσερα χιλιοστά ετησίως, οι Μαλδίβες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν πλήρως μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές, τα νερά αναμένεται να ανέβουν κατά μισό μέτρο έως το 2100, ακόμη και αν μειώσουμε απότομα τις εκπομπές άνθρακα. Εάν δεν το κάνουμε, μπορεί να ανέβουν έως και ένα μέτρο, πνίγοντας ουσιαστικά ολόκληρη τη χώρα.

1. Sundarbans

Το Sundarbans είναι μια τεράστια περιοχή με δάση που βρίσκεται στην Ινδία και το Μπαγκλαντές. Μερικά προστατευόμενα σημεία εντός της περιοχής έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία κληρονομιάς της UNESCO, λόγω της τεράστιας ποικιλομορφίας της χλωρίδας και της πανίδας.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα μαγκρόβια δάση Sundarbans έχουν δει άνευ προηγουμένου αποψίλωση και ζημιές στο τοπικό οικοσύστημα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, καθώς τα μαγκρόβια δάση συγκρατούν τα βίαια νερά του κόλπου της Βεγγάλης. Τώρα, η άνοδος της παλίρροιας επηρεάζει μεγαλύτερα τμήματα της περιοχής για περισσότερο καιρό, επηρεάζοντας σοβαρά τα πολλά μοναδικά φυτά και ζώα που κατοικούν εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Τίγρης της Βεγγάλης. Με αυτόν τον ρυθμό, τα συγκεκριμένα δάση – ένα από τα πλουσιότερα hotspot βιοποικιλότητας στον κόσμο – μπορεί να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Πηγή: Fortunegreece, Toptenz

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ