Όπως υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, εξαιτίας αυτού που λέγεται κλιματική αλλαγή, ζεσταίνονται και τα νερά των ωκεανών, γεγονός που αναγκάζει πάρα πολλά είδη να αναζητήσουν αλλού τα 'σπίτια' -την τροφή και τους συντρόφους για να αναπαραχθούν, όπως και το χώρο που θα γεννηθούν οι απόγονοι.
.
Τα είδη αλλάζουν συνήθειες και μεταξύ των συνεπειών που υπάρχουν (με μεγαλύτερη την αλλαγή των οικοσυστημάτων) είναι και οι αλλαγές στα μενού των εστιατορίων που προσφέρουν είδη αλιείας. Βλέπετε, φαίνεται να οδηγούμαστε στο τέλος των 'ψαριών της εποχής', λες και δεν ήταν αρκετά μεγάλο το πρόβλημα που προκαλούσε η υπεραλίευση.
Το παραπάνω συμπέρασμα είναι εύρημα μελέτης δημοσιεύτηκε και διενήργησαν επιστήμονες του University of British Columbia του Καναδά.
Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης, βιολόγος αλιείας του πανεπιστημίου, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις στους ωκεανούς William Cheung εξήγησε πως αναζητούσε έναν διαφορετικό τρόπο για να μελετήσει και να επικοινωνήσει τις αλλαγές.
Κατέληξε στο ότι “ένα μενού αποτελεί φυσικό και ψηφιακό αρχείο που μπορούμε να συγκρίνουμε, με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στο Βανκούβερ, πηγαίνουν σε εστιατόρια και απολαμβάνουν θαλασσινά, οπότε θέλαμε να δούμε αν η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις επιλογές για όσα σερβίρονται”.
Μαζί με την ομάδα του, συγκέντρωσαν μενού από εκατοντάδες εστιατόρια του Βανκούβερ, του Άνκορατζ της Αλάσκα και του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Πέραν των πρόσφατων, αναζήτησαν και μενού παλαιότερων χρόνων και δεκαετιών. Όλες αυτές οι πληροφορίες έγιναν η βάση δεδομένων που 'έτρεχε' από το 1880 μέχρι σήμερα.
Δημιούργησαν έναν δείκτη που ονομάζεται Mean Temperature of Restaurant Seafood (MTRS) και αντικατοπτρίζει τη θερμοκρασία του νερού στην οποία αρέσει να ζουν τα είδη που υπήρχαν στα μενού. Διαπιστώθηκε τάση των ειδών θερμότερων νερών να γίνονται πιο κοινά στα εστιατόρια του Βανκούβερ -όπου η θερμοκρασία των 10.7 °C του 1880 τώρα έχει γίνει 13.8 °C.
Τονίστηκε ότι όσο η υπερθέρμανση εντείνεται, τα είδη σε αρκετά υψηλή αφθονία που μπορούν να φτάνουν στα μενού συνεχίζουν να αλλάζουν.
Όπως προβλέπει η πρόσφατη εργασία, τα τοπικά είδη δροσερού νερού όπως ο σολομός sockeye θα συνεχίσουν να μειώνονται στα μενού του Βανκούβερ. Σημειώστε εδώ πως η Βρετανική Κολομβία είχε το 2019 τα χαμηλότερα αλιεύματα σολομού, της τελευταίας 70ετιας.
Την ίδια ώρα, παρουσιάστηκε αύξηση των νοτίων ειδών, με πρώτο και καλύτερο το καλαμάρι Humboldt.
Αυτό που συμβαίνει δηλαδή, είναι ότι πια δεν υπάρχει 'ψάρι εποχής', αφού η κλιματική αλλαγή έχει 'φροντίσει' να αλλάξει τις συνήθειες που είχε η γη για εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: news247.gr