Μια αλήθεια είναι ότι, παρά την αντιληπτή σημασία των εταιρικών εκθέσεων βιωσιμότητας οι αναφορές δεν είναι πάντα το μέσο. Εάν δεν ενημερώνουν θεμελιώδεις και σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία του οργανισμού, οι αναφορές και οι μετρήσεις των KPI’s θα έχουν δυστυχώς περιορισμένο αντίκτυπο στο κοινό τους.
Υπάρχουν βέβαια δικαιολογημένες απαιτήσεις για τις αναφορές βιωσιμότητας στο να βασίζονται σε ουσιαστικό περιεχόμενο, και οι εκθέσεις ESG να εκφράζουν μια ουσιαστική κατανόηση της κατάστασης της εταιρίας. Δεν μας λένε όμως πώς αλλάζουν οι διαδικασίες στο σύνολο της αναφοράς.
Οι διαδικασίες της εταιρείας είναι αναρίθμητες και βρίσκονται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής ανάπτυξης, της στρατηγικής, του ετήσιου σχεδιασμού, των κεφαλαιουχικών δαπανών, του σχεδιασμού νέων προϊόντων και υπηρεσιών, των λειτουργιών, της υποστήριξης πελατών, των προσλήψεων, των αξιολογήσεων απόδοσης, της εφοδιαστικής αλυσίδας, κ.λπ.
Όλα ομως απαιτούν αλλαγή διότι, το κλειδί για μια βιώσιμη λειτουργία είναι να ρωτάμε συνεχώς, τι μας εμποδίζει να λειτουργούμε με βιώσιμο τρόπο;
• Εστιάζουμε στις διαδικασίες και στα εμπόδια και όχι στα αποτελέσματα;
• Η διαδικασία αναφοράς ESG της εταιρείας προκαλεί βαθιές αλλαγές στα συστήματα διαχείρισης και στις κύριες διαδικασίες λειτουργίας;
Η Βιωσιμότητα με βάση το πλαίσιο, (Context Based Sustainability) είναι μια μεθοδολογία για τη μέτρηση, τη διαχείριση, την αξιολόγηση και την αναφορά της απόδοσης σε σχέση με τα ανώτερα και κατώτερα όρια των απαιτήσεων για τους ζωτικούς πόρους & τα κεφάλαια της εταιρείας. Η βιωσιμότητα είναι μια διαδικασία μάθησης & σήμερα σχεδόν κάθε εταιρεία που σκέφτεται τη βιωσιμότητα είναι σε κάποιο σημεἰο, σε ένα σημείο εκκίνησης σε αυτό το εταιρικό ταξίδι.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής & οι επαγγελματίες του χώρου είναι βέβαιοι ότι η σωστή αναφορά θα λύσει όλα τα προβλήματά. Η ίδια η αναφορά όμως διαδραματίζει έναν ρόλο στη διαδικασία μάθησης και αυτός ο ρόλος επί του παρόντος, στερείται πλαίσιο και ακεραιότητα.
Στη σημερινή παγκόσμια αγορά, η βιωσιμότητα έχει εδραιωθεί ως θεμελιώδης πτυχή των επιτυχημένων επιχειρηματικών λειτουργιών και οι εταιρείες αναμένεται όλο και περισσότερο να αντιμετωπίσουν πολύπλοκα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ παράλληλα εξισορροπούν τις απαιτήσεις των ενδιαφερομένων μερών για την ιεράρχηση, τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη. Αυτή η επιτακτική ανάγκη για την ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών δεν αφορά μόνο τη συμμόρφωση, αλλά τη διασφάλιση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας & εμπιστοσύνης.